• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A falusi háziorvosok üzemanyagköltsége is elszáll

Lapszemle 2022.08.03 Forrás: rtl.hu
A falusi háziorvosok üzemanyagköltsége is elszáll

Az üzemanyagköltségek jelentős emelkedése miatt a háziorvosoknak át kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A kistelepülésekre ingázó, betegekhez házhoz járó körzeti orvosok vállalkozóként dolgoznak, emiatt augusztus 1-től ők sem vásárolhatnak többé munkájukhoz kedvezményes áron üzemanyagot. Pedig a praxisok finanszírozása csaknem 10 éve változatlan, a rezsi- és gyógyszerköltségek is drasztikusan nőnek - írja az rtl.hu.

Augusztus 1-től csak magyar állampolgárságú magánszemélyek vásárolhatnak a magyarországi benzinkutakon kedvezményes áron, azaz literenként 480 forintért benzint vagy gázolajat, és kizárólag a magántulajdonban lévő autójukba. Vagyis minden egyes vállalkozónak és magáncégnek a piaci árat kell fizetnie a kutakon, ha a kocsit megtankoló személy céges számlát kér a vásárláskor.

Emiatt azonban a jellemzően vállalkozóként, illetve társas vállalkozásban dolgozó, de az alapellátásban résztvevő háziorvosok sem vehetnek többé kedvezményes áron üzemanyagot. Úgy tudjuk, az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely a háziorvosok alapellátását finanszírozza, alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét.

Pedig legalább 800 felett van a betöltetlen háziorvosi (körzeti orvosi) praxisok száma, zömmel a kistelepüléseken. A betöltött vidéki praxisok döntő többségénél is az orvosok valamelyik közeli városból járnak ki a falvakba, vagyis oda-vissza ingáznak akár napi 30-50 kilométert is.

Dr. Késmárky András háziorvos az RTL Híradójának megkeresésére elmondta, a vidéki praxisoknál a munkába járás is üzemanyagköltség, hiszen az orvosok nem ott élnek, ahol dolgoznak. De autóval tudják csak megoldani például az igazolások elvitelét is a NEAK-hoz, vagy a vérminták laborokba szállítását, illetve sok dokumentációt csak személyesen vehetnek át a megyei központokban. Késmárky szerint az üzemanyagköltségek jelentős emelkedése miatt át kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A szakember szerint a házhoz kiszállások számán nem tudnak csökkenteni, mivel a falvakban egyre nagyobb arányban élnek idős, olykor mozgásukban korlátozott emberek, így a covidzárlat feloldása óta egyre többször hívják őket házhoz. Ez jelentősen növeli az üzemanyag-kiadásokat, amire kérhetnek ugyan kompenzációt a betegektől, de ez nem jelent megoldást.

Ráadásul nem csak az üzemanyagköltségek emelkednek az egekbe a háziorvosok számára, miközben a NEAK mintegy 10 éve változatlan mértékben finanszírozza az alapellátást.

A rezsiköltségek növekedése is óriási tétel lesz Késmárky szerint. Nagyon kevés már az olyan önkormányzat, amely átvállalja a tulajdonában lévő rendelők rezsiköltségét. Így a NEAK-finanszírozásból kell fizetni a rendelő fűtését, világítását is. Ebből a keretből Késmárky vállalkozása eddig nagyjából veszteség nélkül oldotta meg a fűtést, a gázárak emelkedése után azonban ez valószínűleg nem marad így.

Egy bizonyos hőmérsékletet ugyanis fenn kell tartani a rendelőben ahhoz, hogy a beteget le lehessen vetkőztetni vagy egy csecsemőt meg lehessen vizsgálni. Itt éjjel-nappal fűtenem kell, nem tekerhetem le a fűtést, mert éppen nincs rendelés. Az épületet állandó hőmérsékleten kell tartani – mondta a háziorvos. Hozzátette: a rendelők várótermei harmadfokú hőségriadó idején kijelölt légkondicionált helyiségek, ahová bárkit be kell engedni. A megnövekedett áramszámlákat viszont neki kell fizetnie az alapfinanszírozásból.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink