• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fiatal kutatók 40 százalékát érinti a Horizont befagyasztása

Lapszemle MA 05:48 Forrás: Qubit
A fiatal kutatók 40 százalékát érinti a Horizont befagyasztása

A befagyasztás a magyar kutatóknak azt jelenti, hogy elesnek a 2021-2027 közötti ciklusra 38 000 milliárd forintnyi támogatástól.

„Attól tartunk, hogy kapott egy nagyon erős stigmát a magyar akadémiai közösség, és nagyon erős presztízsveszteség veszélyeztet minket, amiből piszok nehéz lesz kimászni” – mondta a Qubitnek Lengyel Balázs, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, annak a közelmúltban a Nature folyóiratban is megjelent kutatási jelentésnek a levelező szerzője, ami azt igyekezett feltárni, hogy milyen hatással van a fiatal kutatókra, hogy 2022 decemberében az európai uniós szervek kizárták az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket az uniós kutatási forrásokból, köztük a rangos Horizont Európa kutatási programból és az Erasmus+ oktatási csereprogramból.

Lengyel és kutatótársai a Fiatal Kutatók Akadémiájával együttműködésben a 45 éves vagy fiatalabb kutatók és egyetemi oktatók körében végzett kérdőíves felmérést 2024. január 22. és február 24. között, több mint egy évvel a felfüggesztés életbe lépése után. A kérdőívet 524-en töltötték ki, ami a kutatók által vizsgált csoport 15,06 százalékát teszi ki. Azt találták, hogy a fiatal kutatók közel 40 százaléka tapasztalta az EU-s források befagyasztásának negatív hatásait, és mivel a kormány és az Európai Unió továbbra sem tudott megegyezni a helyzet rendezéséről, a magyar kutatóknak minden egyes nappal csökken az esélyük arra, hogy a nemzetközi kutatói vérkeringésbe szervesen ágyazódó, színvonalas kutatásokat végezhessenek.

Horizont Európa: az EU legjelentősebb kutatási programja

A Népszava tavaly januári cikke robbantotta a hírt, miszerint az Európai Unió Tanácsa felfüggeszti az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét a Horizontban és az Erasmus+-ban, mivel a magyar kormány az uniós figyelmeztetések ellenére sem módosította a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy magas rangú politikai tisztségviselők foglaljanak helyet az alapítványok kuratóriumaiban. A támogatások felfüggesztése azokat a pályázatokat nem érintette, amelyeket 2022. december 15-ig már elbíráltak. A magyar kormány tett ugyan néhány tétova lépést az EU által kifogásolt összeférhetetlenség megszüntetésére, például a kormányzati tisztséget vállaló kuratóriumi tagok azóta lemondtak, de a vagyonkezelő alapítványok törvényi szabályozását azóta sem alakították át, pedig az európai uniós szervek nem a konkrét személyeket, hanem a teljes jogi környezetet kifogásolták.

2024 tavaszán hat magyar alapítványi egyetem fellebbezett a döntés ellen az Európai Unió Bíróságánál (EUB). A Semmelweis Egyetem március 13-án kelt beadványa lényegében a befagyasztás alapját kérdőjelezi meg, és azt állítja, hogy az egyetemi döntéshozatal – köztük az EU-források felhasználásáról szóló döntések – az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik. Az alapítványi egyetemek ügyének tárgyalása elkezdődött az EUB-n, de a szakértők elhúzódó jogi csatározásokra számítanak.

Ez pedig az alapítványi intézményeknél dolgozó magyar kutatóknak azt jelenti, hogy elesnek a világ egyik legnagyobb kutatásfinanszírozási programjaként ismert Horizont Európa támogatásaitól, amely a 2021-2027 közötti ciklusra 95,5 milliárd eurónyi (közel 38 000 milliárd forintnyi) támogatási keretből gazdálkodik.

További részletek a cikkben.