• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A fogyás fejben dől el

Lapszemle 2018.11.17 Forrás: kemma.hu
A fogyás fejben dől el

Amikor nassolunk, leginkább az illatok vagy a látvány, valamint az aktuális hangulatunk miatt tesszük.

Aki tudatosan követi a teste jelzéseit, átgondolja az étkezéseit és nem enged a külső tényezők nyomásának, könnyebben őrzi meg csinos alakját, írja a kemma.hu.

A legtöbben úgy véljük, viszonylag pontosan meg tudjuk állapítani, hogy egy adott pillanatban milyen állapotban van a testünk, és mivel vagy hogyan javíthatnánk a helyzeten. A szakértők szerint azonban ez közel sincs így: állításuk szerint az elhízás, valamint a táplálkozással kapcsolatos egyéb problémák legfőbb oka, hogy már észre sem vesszük a valódi, biológiai éhségérzet jeleit. Így aztán nem vagyunk képesek megállapítani, hogy mikor van tényleg szükségünk táplálékra, illetve mikor laktunk jól – figyelmeztet a Test és Lélek magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Még pontosabban fogalmazva: sokszor tévesen értelmezünk olyan érzeteket, mint amilyen a szomjúság, esetleg a fáradtsághoz, szorongáshoz kapcsolódó lelkiállapot, és azt gondoljuk, most mindenképpen ennünk kell valamit.

A fáradtság és a stressz esetében ezért a kortizol nevű hormon a felelős, amelynek szintje kritikus érzelmi állapotokban megemelkedik, egyidejűleg pedig erőteljesen nő az étvágy. Amikor nassolni kezdünk, gyakran nem az éhség diktálja, mennyit falatozunk, hanem külső tényezők, például az illatok vagy a látvány, valamint az aktuális hangulatunk (talán aznap éppen elégedetlenek vagyunk a kinézetünkkel) vezetnek meggondolatlan habzsoláshoz. Hamar elhízunk tehát, ha engedünk a körülmények nyomásának.

 

Állítsa át az agyát!

 

A szakértők szerint a tudatos táplálkozás mindenekelőtt azt jelenti, hogy tisztában vagyunk vele, mit nyelünk le – már azelőtt is, hogy egy falatot ettünk volna, és az étkezés teljes ideje alatt fenntartjuk ezt a hozzáállást. A tudatosság arra ösztönzi elménket, hogy észrevegyük a különféle külső és belső hatásokat, jelzéseket. Nem kell megváltoztatnunk vagy megítélnünk őket, de tudatosítsunk mindent magunkban, és ne hagyjuk, hogy bármi befolyásolja az étkezéssel kapcsolatos döntésünket.

Persze mondani sokkal könnyebb, mint megvalósítani. De nem ér meg egy próbát, ha szeretnénk megszabadulni pár kilótól? Egyrészt az átgondolt, érzelmileg kiegyensúlyozott táplálkozás miatt sokkal nyugodtabban eszünk majd, laktatóbbnak fogjuk érezni az ételeket, másrészt pedig nem szükséges semmilyen diétát követnünk, csupán erre az egy dologra kell fókuszálnunk. Idővel aztán megtanuljuk értelmezni a minket ért külső ingereket és a testünk reakcióit, így egyre könnyebb lesz kordában tartani az étvágyunkat.

A tudatosság elsajátítása során először a gyors habzsolásról kell leszokni. Ehhez jó módszer, ha két falat között letesszük az asztalra az evőeszközöket, a kezünket pedig az ölünkben nyugtatjuk pár másodpercig-percig, és veszünk néhány mély levegőt. Ne aggódjon, hamar természetessé válik ez a kezdetben furcsának tűnő szokás, és garantáltan kontrolláltabb lesz tőle az étkezése.

Legolvasottabb cikkeink