• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A gyermekellátásban hasznos volna egy mobil ECMO team

Lapszemle 2021.10.09 Forrás: medicalonline.hu
A gyermekellátásban hasznos volna egy mobil ECMO team

Egyetlen országos gyermek VV ECMO központ „békeidőben”, de a pandemia alatt is képes ellátni a hazai betegeket.

Mivel gyermek ECMO ("műtüdő") kezelés jelenleg a GOKVI-ban és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben történik, hasznos lenne ezen két intézet összefogásával egy folyamatos készenlétet biztosítani tudó mobil ECMO team felállítása, mondta el a Medicalonline-nak adott interjúban dr. Schnur János, a Heim Pál kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának a vezetője.

Mennyivel volt több ECMO kezelés, mint korábban, a COVID előtt?

Mivel csak egy COVID-pneumonia miatt kezelt betegünk került ECMO-ra, így a COVID nem jelentett az ECMO szempontjából osztályunkon eddig plusz terhelést.

Mely társszakmák együttműködésére van/volt szükség a terápia megkezdéséhez?

Ez egy nagyon fontos kérdés, a sikeres ECMO-programhoz nélkülözhetetlen a társszakmák folyamatos jelenléte és segítsége. A teljesség igénye nélkül kiemelendők a képalkotó diagnosztika, a laboratórium, transzfuziológia, pulmonológia, endoszkópos gasztroenterológia, infektológia, gyermeksebészet, neurológia, tehát lényegében a kórház valamennyi osztályának segítségére szükségünk van. Alapvető fontosságú a szív- és érsebészeti háttér, melyet számunkra a GOKVI Gyermekszív Központja biztosít.

Hogyan látja, milyen mértékben rendeződött át a magyarországi „ECMO-térkép” a pandémia következtében?

A felnőtt ellátással szemben, ahol új ECMO központok indulását és régebben működő központok kapacitásának bővülését láthattuk, az elmúlt csaknem három év megmutatta, hogy egyetlen országos gyermek VV ECMO központ mind „békeidőben”, mind a pandemia alatt is képes ellátni a hazai betegeket. Új központ indulása nemcsak hogy szükségtelen lenne, de az esetszám – és így a gyakorlat – csökkenésével is járna.

Hogyan látja, több külföldi tapasztalatot hallva, olvasva, menyire segítené ezen betegek kezelését egy mobil ECMO Team, amely által – a megfelelő intézményi háttér biztosítása mellett – ezen betegek transzportálása szervezetten megoldható lenne?

Az ECMO kezelés, mint nagy eszköz- és humán erőforrás igényű beavatkozás, központokban végezhető optimálisan, alapvető fontosságú a betegek biztonságos eljuttatása ezekbe a központokba. Bár hozzánk eddig valamennyi beteg konvencionális lélegeztetés mellett érkezett, azaz VV ECMO kezeléshez helyszíni kanülálás még nem történt, a GOKVI Gyermekszív Központba már több alkalommal szállítottak helyszíni kanülálást követően ECMO kezelés mellett gyermeket, azonban ez minden esetben egyéni szervezést és tervezést igényelt. Mivel gyermek ECMO kezelés jelenleg a GOKVI-ban és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben történik, hasznos lenne ezen két intézet összefogásával egy folyamatos készenlétet biztosítani tudó mobil ECMO team felállítása, azonban ehhez az eszközpark egységesítése mellett szükséges a helyszíni ECMO kanülálás és az ECMO transzport jogi és finanszírozási hátterének megteremtése is.

Legolvasottabb cikkeink