• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A gyermekkori elhízásról és következményeiről

Lapszemle 2020.02.07 Forrás: drinfo.aeek.hu
A gyermekkori elhízásról és következményeiről

Egyre több olyan betegség jelenik meg a gyerekeknél, melyek korábban csak felnőtt korban voltak jellemzőek.

„… a legfontosabb kincsünk a saját egészségünk, amelyre gyermekkorban a szülőnek kötelessége vigyázni. Valahogy tudatosítani kell tehát a túlsúlyos gyermek szüleinél, hogy a legértékesebb ajándék, amit gyermekük számára adhatnak, az az egészsége, a jólléte, ami a gyermekkori boldogság alapköve is egyben” - mondja Dr. Koós Krisztina a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermek gasztroenterológusa, akivel a drinfo.hu készített interjút.

- Genetikai vagy pusztán életmódbeli okai vannak a betegségnek? 

- A túlsúly kialakulásában fontos szerepe van a genetikai hajlamnak, különösen a gyermekeknél. Amikor a környezeti tényezők még nem játszanak akkora szerepet az elhízásban, mint felnőttkorban. Több helyen, köztük Budapesten is végeznek kutatásokat a gyermekkori elhízás genetikai okainak feltárására. Természetesen nem elhanyagolható a környezeti hatás, a szülői minta, az életmód, a mozgáshiány, a tápanyaghiányos, kalóriadús ételek fogyasztása sem. Szoktam kérni a szülőket, hogy kezdjenek vezetni egy táplálási naplót, amelyben azt jegyzik fel, hogy mikor, mit és mennyit evett a gyermekük. Időnként ők maguk is meglepődnek utólag, hogy milyen egyhangú az étrend, vagy, hogy milyen magas kalóriabevitel történik észrevétlenül.

- Milyen következményei lehetnek a gyermekkori elhízásnak?

- Talán a leggyakoribbak közé tartozik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a magas vérnyomás és érelmeszesedés. De nagyon gyakran igazolható a máj zsíros elfajulása (zsírmáj), a vesebetegség, az ízületi problémák és nem elhanyagolhatóak a pszichés következmények sem. Sokak számára ezek a kifejezések lehetnek elcsépelt fogalmak, azonban nekünk, akik a rendelőben, vagy a gyermekosztályon sokszor látunk igazán elhízott, mozogni is alig képes kisebb nagyobb gyerekeket, döbbenetes "élmény", hogy hol van ilyenkor a szülői felelősségérzet. Talán ez is lehet a magyarázata annak, hogy míg több évtizeddel ezelőtt a gyerekosztályok tömve voltak alsó- és felső légúti betegségekkel, addig manapság egyre több olyan betegség jelenik meg a gyerekeknél, melyek korábban csak felnőtt korban voltak jellemzőek.

- Hogyan tud segíteni egy gyermek gasztroenterológus egy túlsúlyos kisgyermeknek? Egyáltalán mikor, miként igazolható, hogy valóban probléma van?

- A mi látókörünkbe általában akkor kerül be a túlsúlyos gyermek, ha már valamilyen panasza van. Ezek a panaszok legtöbbször hasfájás, refluxos tünetek, fejfájás, szédülés és csak a többszöri vizitnél derülnek ki a pszichés zavarok. A panaszai alapján megkezdődik a célirányos kivizsgálás. De ezzel egyidőben felmérjük a tápláltsági állapotot és szűrjük az esetleges szövődményeket is (vércukor-, vérzsírellenőrés, vérnyomás mérés, szemészeti vizsgálat stb.). A gyermekkori súly- és magasság optimális megítélésére léteznek úgynevezett percentilis táblázatok, amelyek segítségével megállapítható, hogy a gyermek súlya- és magassága benne van-e az életkorához elvárható normál tartományban. Ha nem, tehát akár túlsúlyos, akár alultáplált, mindenképpen kivizsgálásra és segítségre szorul. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink