• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyfürdő, ahol nem mertünk levegőt venni

Lapszemle 2024.02.27 Forrás: index.hu
A gyógyfürdő, ahol nem mertünk levegőt venni

A jótékony hatásokat mi magunk is megtapasztaltuk, emiatt írjuk le nehéz szívvel a különböző negatívumokat.

A budapesti gyógyfürdőkről szóló riportsorozata friss, ötödik epizódjában a Lukács Gyógyfürdőbe látogattak el az index.hu munkatársai, hogy alaposan szemrevételezzék az ott fellelhető állapotokat és összevessék a korábban feltérképezettekkel.

Mint írták, a Lukácsba lépve bárkit rögtön megcsaphat a gyógyító víz jellegzetes illata, de a belső tér – talán nem véletlenül – a rendszerváltás előtti kórházak átkos atmoszféráját idézi.

Pluszpont, hogy a személyzet kedves, végtelenül segítőkész, de az összbenyomás mégis elkeserítő, mert a komplexum korántsem a rend és a tisztaság letéteményese. Az egyes mosdókban uralkodó penésszel nem sikerült felvenni a versenyt, ahogyan az ablakkeretekbe száradt kosszal, hősi halált halt rovarokkal sem. A fürdő fénypontja és kétségkívül legjobb szolgáltatása a kültéri élménymedence a valóban működő pezsgőágyak, nyakzuhanyok, hátmasszírozók és a sodrófolyosó miatt.

Órákat lehet eltölteni ebben a medencében. Gyógyulva, önfeledten, mondhatni, gondtalanul. Vagyis anélkül, hogy azon izgulnánk, belélegeztük-e a mosdóban burjánzásnak indult szép fekete, okkersárga penészt. (...)

A fürdő vizének nagy része az 1858-ban felfedezett Molnár János-barlangból származik. Hál’ istennek, a víz gyógyítja az ízületi betegségeket és gyulladásokat, a gerincbántalmakat, a porckorongsérvet, az idegzsábát és a csontrendszer mészhiányos állapotait is, de a sérülések utáni rehabilitációban is használható. Ivókúra esetén gyomor- és bélpanaszokra, savtúltengésre és különböző vesepanaszokra is enyhülést nyújt. A jótékony hatásokat mi magunk is megtapasztaltuk, emiatt írjuk le nehéz szívvel a különböző, főleg az emberi, vezetői hanyagságnak köszönhető negatívumokat. (...)

Mi kell ahhoz, hogy a Lukács a jelenlegi állapothoz képest szerethetőbb fürdővé váljon? Csak a korábban is kiemelt problémákra adott egyszerű, de annál hatékonyabb válaszok. Takarítás, némi odafigyelés, az elromlott eszközök gyors javítása és a renitens vendégek feletti kontroll visszaszerzése a törzsvendégek, a gyógyulni, a pihenni vágyók érdekében. Igen, ennyire egyszerű lehetne minden.

A Dandár fürdőre 10-ből 4-et, a Gellértre 10-ből 8-at, a Paskál fürdőre 10-ből 7-et, a Rudas fürdőre 10-ből 8 pontot adtunk. Úgy döntöttünk, hogy a Lukácsnak most csak 10-ből 6 pontot tudunk adni, amit csak a kiváló gyógyvíz, a kültéri élménymedence és Nádas Péter zsenialitása miatt tehetünk meg.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink