• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A gyógyszerészek segíthetnek az orvoshiányon

Lapszemle 2018.05.06 Forrás: hirtv.hu
A gyógyszerészek segíthetnek az orvoshiányon

Az innovatívok szerint emelni kellene a gyógyszerek közfinanszírozását, amely jelenleg még a visegrádi országok átlagát sem éri el.

A gyógyszerészek menthetik meg az egészségügyi alapellátást, az ő bevonásuk segíthet az orvoshiány miatti problémákon. A gyógyszeripar éves expóján ezért a gyógyszerész-gondozás bevezetését sürgették az iparági szereplők. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a gyógyszertámogatásra szánt állami forrás emelését kérik az új kormánytól - olvasható a hirtv.hu-n

„Vércukorszint-mérés, terhességi tesztvizsgálatok, vérnyomás-mérés, dohányzásról leszoktató programok, vakcinációban való aktív részvétel” – a Hungaropharma vezérigazgatója hosszan sorolta azokat a napi egészségügyi feladatokat, amelyeket Európa több országában évek óta gyógyszerészek is elvégezhetnek. Magyarországon még csak idén jelent meg az első olyan iránymutatás, amely négy kórkép esetében tanácsadást ír elő a gyógyszerészek számára.

„Nagyon fontos lenne, hogy azok az irányelvek, amikből négy megjelent most márciusban, azok szaporodjanak, az egészségügyi kormányzat segítségével kialakításra kerüljön egy olyan finanszírozási rendszer, ami működőképessé teszi a gyógyszerészi gondozást, ezzel hozzájárulva azoknak a mutatóknak a javításához, amik sajnos a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás miatt továbbra is inkább romlani fognak, mint javulni” – tette hozzá Feller Antal.

Az idei gyógyszeripari expo szakmai kerekasztal-beszélgetésén az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete megfogalmazta javaslatait az új kormánynak. A gyógyszeripart terhelő, válságban bevezetett különadók csökkentése mellett azt kérik, hogy az új gyógyszerek bevezetését ne akadályozzák. „Míg Csehországban vagy Szlovákiában átlagosan 160-180 nap alatt sikerül egy új készítményt befogadni, ez Magyarországon lényegesen nagyobb. Vannak olyan készítmények, amelyek több mint 3 éve várakoznak a befogadásra. A legutolsó nagyobb befogadási kör 2016 végén történt meg és ezért van az, hogy ma már több mint 70 új gyógyszer, illetve indikáció vár társadalmi biztosítási támogatásra” – nyilatkozta Holchacker Péter, az egyesület igazgatója. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a gyógyszerek közfinanszírozását is emelni kell Magyarországon, mert az állam által kifizetett támogatási összeg a visegrádi országok átlagát sem éri el.

További részletek a cikkben. 

 

Legolvasottabb cikkeink