• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A gyógyult koronabeteg is karanténba kerülhet kontaktként

Lapszemle 2020.12.04 Forrás: telex.hu
A gyógyult koronabeteg is karanténba kerülhet kontaktként

Ha valaki már átesett a fertőzésen, az még nem ad mentességet az alól, hogy kontaktszemélyként ismét karanténba kerüljön.

Hiába esett már át valaki a koronavírus-fertőzésen, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy később nem kerülhet újra karanténba - derül ki az egyik kerületi tisztifőorvos válaszából, amelyet egy család levelére írt. Az ügyben nem egyértelműek a jogszabályok, sok múlik a hivatalok jogértelmezésén - írta a telex.hu.

Egy 9 éves budapesti kislány szeptember első felében esett át a Covid-19-en. Köhögött, hőemelkedése volt, elvesztette a szaglását és az ízérzékelését. Miután a tünetek elég tipikusak voltak, szülei a háziorvossal egyetértésben nem csináltattak PCR-tesztet, hogy ne tegyék ki fölösleges kellemetlenségnek a gyereket. Épp elég bizonyíték volt, hogy a kislány édesapja hasonló tünetekkel küszködött, és nála a munkahelyén végeztek tesztet, ami pozitív lett. Később a kislány édesanyja is elkapta a fertőzést.

A gyerek meggyógyult, visszatért az iskolába. Két osztálytársának viszont nemrég pozitív lett a koronavírus tesztje, így a kislányt egy határozat alapján ismét 10 nap hatósági karanténra kötelezték mint kontaktszemélyt.  Gyereküket annak idején nem teszteltették, így bizonyítani sem tudják, hogy átesett a koronavíruson.

A kerületi tisztifőorvos meglepő módon válaszolt a család megkeresésére. De a válasz is meglepő volt. Nagyon röviden a lényeg az, hogy ha valaki már átesett a fertőzésen, az még nem ad mentességet az alól, hogy kontaktszemélyként ismét karanténba kerüljön - írták a november 7-én kiadott eljárásrendre hivatkozva.

Az eljárásrend egy szót sem ejt azokról, akik már átestek a Covid-19-en. Hivatkozik ugyanakkor a jogszabály arra, hogy a szoros kontaktnak minősített személyek kérhetik a karantén alóli felmentésüket a 409/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet alapján. Ez azt tartalmazza, hogy a kontaktszemély a karanténból akkor szabadulhat, ha 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-teszttel bizonyítja, hogy nincs vírus a szervezetében. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink