• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

A hajléktalan ember nem veszélyeztet - veszélyeztetett

Lapszemle 2020.06.04 Forrás: Új Egyenlőség
A hajléktalan ember nem veszélyeztet - veszélyeztetett

A zárlatokon kívül a szociális munkások többletmunkája eredményezte, hogy a járvány nem sodorta kritikus helyzetbe a hajléktalanellátást.

Hogyan lehetett megoldani azt a járványügyi helyzetet, amikor a bentlakásos intézményekben felvételi és kijárási zárlatot rendeltek el, növekedett a hajléktalanná váló emberek száma, és hatályban maradtak az életvitelszerű utcán tartózkodást kriminalizáló rendelkezések is? Köves Ferencet, a SZÁD elnökét Lakner Zoltán kérdezte az Új Egyenlőség online kiadásában. 

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) elnöke, Köves Ferenc, maga is aktívan dolgozó szociális munkás a hajléktalanellátásban. Az Új Egyenlőség podcastjában Köves Ferenc arról számol be, hogy egyrészt új, ideiglenes ellátóhelyek nyíltak, legalábbis a fővárosban, ezen kívül a már meglévő intézményeknek át kellett alakítaniuk saját belső működésüket. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a hajléktalanellátás nem vált a járvány gócpontjává. Külön kiemeli: a hajléktalan emberek nem veszélyeztetők, amint sokan beállítani próbálták őket, hanem elsősorban veszélyeztettek a járvány közepette, elsősorban gyakran leromlott egészségi állapotuk miatt.  

A zárlatokon kívül a szociális munkások többletmunkája eredményezte, hogy a járvány nem sodorta kritikus helyzetbe a hajléktalanellátást. Ők alakították át az intézményekben élő emberek mindennapi életét, de ők végezték például a rendszeres testhőmérséklet-mérést is, miközben az egészségügy általános leállása kemény feladat elé állította őket az orvosi felügyelet folyamatos megszervezése kapcsán. Védőfelszerelésekkel jellemzően nem az állam vagy az operatív törzs látta el őket, hanem az önkormányzati vagy civil fenntartók.

A szociális munkások megfeszített munkaterheit néhány elismerő hangulatú minisztériumi levélen kívül másfajta kormányzati elismerés nem övezi, esetükben szó sincs még csak egyszeri bérkiegészítésről sem. A szociális szakma általános rossz helyzete kapcsán folytatódnak a már korábban megkezdődött sztrájktárgyalások. 

Legolvasottabb cikkeink