• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A halott fenék szindróma viccesnek hangzik, de...

Lapszemle MA 06:21 Forrás: Telex
A halott fenék szindróma viccesnek hangzik, de...

A gluteális amnézia nem annyit jelent, hogy csupán gyengék ezek az izmok, hanem azt, hogy olyan gyengék, hogy elfelejtik, hogy is kéne működniük.

Ahogy egyre elterjedtebbé vált az ülőmunka, az emberek rájöttek, hogy bár tök jó, hogy nem esik rájuk az eső, nem tűz a nap, és nem feltétlenül fáradnak el fizikailag a nap végére, az irodai munkának is megvan az árnyoldala. Ha nem vigyázunk, a vállak előre csúsznak, elkezdünk görnyedni, és a napi nyolc+ óra szinte folyamatos képernyőbámulás nem feltétlenül óvja a szemünk világát, írja a Telex.

Ilyen sunyuló, hosszú távon kialakuló probléma a halott fenék szindróma, azaz gluteális amnézia is. Ez nem azt takarja, amikor sok óra ülés után felállva kicsit merevebb az ember izomzata, egy sokkal komolyabb problémáról van szó.

„A név viccesen hangzik, de a mellékhatások súlyosak lehetnek. A gluteus maximus az egyik legerősebb izom a testben, és a legnagyobb ütéscsillapító. Ha nem működik megfelelően, az problémák dominóláncát okozhatja, a combizomszakadástól az isiászon át a sípcsontrándulásig és a térdízületi gyulladásig” – mondta a New York Times-nak Jane Konidis, a Mayo Clinic rehabilitációs specialistája.

A halott fenék szindróma akkor alakul ki, amikor kihasználatlanság miatt a farizmok elgyengülnek. Ez az izomcsoport rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi testben – nem is véletlen, hogy ez a legnagyobb és legnehezebb izmunk. Létfontosságú abban, hogy a medence pozícióban maradjon, stabilizálja a csípőt, tehermentesíti a hátat és a törzsizmokat, és nem utolsó sorban ezzel az izomcsoporttal emeljük meg a lábainkat és forgatjuk a combokat.

A gluteális amnézia nem annyit jelent, hogy csupán gyengék ezek az izmok, hanem azt, hogy olyan gyengék, hogy elfelejtik, hogy is kéne működniük. Ezért amnézia. Emiatt normális használat közben vagy csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem lépnek működésbe, ami azzal jár, hogy a többi izomra és ízületre nagyobb terhelés kerül. Van, akinél az ebből eredő sajgó fájdalom már ülés közben megjelenik, de a legtöbbeknél akkor jön ki, amikor elmennek kocogni vagy egy nagyobbat kirándulni. Tiger Woods emiatt volt, hogy visszalépett egy verseny közben.

További részletek a Telexen.