• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A járvány alatt megújulnak a magyar kórházak

Lapszemle 2021.06.03 Forrás: metropol.hu
A járvány alatt megújulnak a magyar kórházak

Az elkövetkező két évben a budapesti kórházak mellett az ország többi részén is újulnak meg intézmények.

A kormány támogatásával a legnehezebb időkben is volt rá lehetőség, hogy a magyar egészségügyi épületek fejlődjenek és megújuljanak. A járvány ideje alatt több pesti és vidéki kórház és intézmény korszerűsítése kezdődött el - írta a metropol, képes beszámolójában.

Még 2020 decemberében, a koronavírus-járvány közepén újult meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is. Az 550 négyzetméteres épület teljes körű felújítása 360 millió forintból valósult meg. Emellett pedig egy új koronavírus-betegek ellátását szolgáló részleggel bővült az intézmény, ahol négy intenzív terápiás és öt rehabilitációs kórtermet alakítottak ki. Szintén a vírus ideje alatt, 2020 októberében derült ki, hogy mintegy kétmilliárd forint állami támogatásból megújul a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is. Fejleszteni fogják a kórtermeket, az osztályokat, és kicserélik a berendezéseket. A felújítás várhatóan az idei év végéig fog tartani. Többek között kifestik a falakat, lecserélik a padlóburkolatokat, vizesblokkokat és a szanitereket, valamint megoldást találnak a fűtés- és világításrendszer hibáira.

A járvány ideje alatt megújult a Budapesti Szent Ferenc Kórház is. A régi épületrész felújításával megduplázódott a kórház kapacitása, az addigi 78 ágy helyett már 150-en tudják fogadni a betegeket. Az eredeti tervek szerint csak 2020 szeptemberére készült volna el a felújítás, azonban a kórház vezetése a kivitelezőkkel összefogva – a veszélyhelyzet kihirdetésekor – úgy döntött, felgyorsítják a munkálatok ütemét annak érdekében, ha szükségessé válik, az intézmény részt tudjon vállalni a járvány elleni küzdelemben. Végül májusban adták át az épületet.

Az elkövetkező két évben a budapesti kórházak mellett az ország többi részén is újulnak meg intézmények. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Kórházának fejlesztéséhez 599,2 millió forintot fordít a kormány.

Emellett a Tolna Integrált Szociális Intézmény Csilla von Boeselager Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézményének bővítésére az uniós támogatásokon túl még 133,7 millió forint pluszforrást biztosítanak - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink