• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A járványról és a változásokról beszélt a Zala megyei főigazgató

Lapszemle 2021.05.04 Forrás: zaol.hu
A járványról és a változásokról beszélt a Zala megyei főigazgató

Zala megyében az orvosok, a szakdolgozók és a háttérterület munkavállalóinak 98 százaléka aláírta az új szerződést.

Zala megye most az ország többi részéhez képest kedvező helyzetben van a koronavírus-járvány szempontjából, az intenzív ellátást igénylő és nem igénylő betegek számát tekintve is, mondta a zaol.hu-nak Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD., a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, akivel a járványhelyzetről, a megyei kórházi átszervezésekről, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról és a kórházi fejlesztésekről is beszélgettek.

– A megyét a járvány előző hulláma magasabb esetszámmal érintette, mint a harmadik – mondta a főigazgató. – Természetesen fel kell készülnünk arra, hogy bármikor változhat a helyzet. A Covid részlegek munkájába nagyon sok dolgozót vontunk be, akik zöme az intenzív és a belgyógyászati típusú betegellátásban vesz részt. Kisegítjük a megyét is, a hozzánk tartozó társkórházaktól átmenetileg átvettünk bizonyos szakmai profilokat azért, hogy az ott felszabaduló osztályok a Covid-ellátásra koncentrálhassanak. Az elmúlt hetekben Vas megyéből is fogadtunk betegeket.

A járóbeteg- szakellátásban nincs fennakadás, a szükséges ellátást biztosítani tudjuk, azonban a járóbeteg-szakrendelések racionalizálása megtörtént. Több hónapos átlagban megvizsgáltuk, hogy mennyi járóbeteg-ellátási óraszám elegendő. Ennek eredményeként egyes területeken csökkentettük az óraszámot, de ez a betegellátást nem tette sérülékennyé.

A megyei kórháűzak közötti átszervezésről a főigazgató elmondta, a keszthelyi és a hévízi kórházat tagkórházként a Zala Megyei Szent Rafael Kórház irányítása alá helyezték, és a veszélyhelyzet ideje alatt a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházzal is szorosan együtt kell működnünk. A négy kórház közötti kapcsolatnak elsősorban a védelmi feladatok ellátásában és az oltások lebonyolításában van jelentősége. A veszélyhelyzetet követően a keszthelyi és a hévízi kórház marad a Szent Rafael Kórház irányítása alatt. A jól működő szervezeti egységek változatlanul folytatják tevékenységüket, ám azokon a pontokon, ahol a két kisebb kórház támogatásra szorul, nekünk mint irányító kórháznak lesz feladatunk. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink