• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kalóriabevitelen múlhat, ki mennyi ideig él

Lapszemle 2024.10.17 Forrás: Index
A kalóriabevitelen múlhat, ki mennyi ideig él

Az ultra alacsony kalóriatartalmú étrend követése segíthet abban, hogy hosszabb ideig éljünk, még akkor is, ha nem szenvedünk túlsúlytól.

Az ultra alacsony kalóriatartalmú étrend meghosszabbíthatja az életet, még akkor is, ha valaki nem túlsúlyos, ám a fogyás önmagában nem feltétlenül jár hosszabb élettel – derül ki egy új tanulmányból, írja az Index. A kutatók szerint az időszakos böjt, amely számos híresség körében népszerű, nem növeli az élettartamot, ám a kalóriacsökkentés valóban segíthet ebben. A publikáció továbbá kiemeli, hogy a túlzott súlyvesztés káros hatással van az egészségre, míg a tartós testsúlymegőrzés hosszabb élettartammal járhat. 

A kutatók állítása szerint az alacsony kalóriabevitel lehet a garanciája az egészséges életnek és a hosszú élettartamnak. 

Az ultra alacsony kalóriatartalmú étrend követése ugyanis egy új kutatás szerint segíthet abban, hogy hosszabb ideig éljünk, még akkor is, ha egyébként nem szenvedünk túlsúlytól. Mindez valóban komoly áttörés lehet, a szerzők azonban néhány komoly hátrányra is rámutattak ezen diétánál.

Az új és egészen egyedülálló tanulmány, amelyet egereken végeztek, ugyanis arra világított rá, hogy az alacsonyabb kalóriabevitel növelheti az élettartamot, ám ezt nem a testsúlycsökkentés révén éri el.

Az amerikai kutatók 1000, egymással nem rokon egeret vizsgáltak meg a publikációjukhoz, hogy pontosan megértsék, hogyan befolyásolják a különböző étrendek az élet hosszát.

Ez a módszer, miszerint genetikailag eltérő állatokat használtak a vizsgálathoz, sokkal jobban tükrözi az emberek genetikai sokféleségét, mint a hagyományosan használt, genetikailag hasonló állatokkal végzett kísérletek. Az egereket öt csoportba osztották, majd az egyik korlátlan mennyiségű, míg más csoportok 60 vagy 80 százalékra korlátozott táplálékot kaptak. Két további csoport számára időszakos böjtöt vezettek be, azaz egy-egy napon vagy kétnaponta kaptak korlátlan mennyiségű ételt. 

A Nature folyóiratban közzétett kutatás azt az eredményt hozta, hogy a legnagyobb élettartamot a 60 százalékos korlátozott étrendet követő egerek érték el. Ők átlagosan 34 hónapot éltek, ami emberi években körülbelül a nyolcvanas éveink közepének felel meg.

Azok az egerek, akik 80 százalékra korlátozott étrendet kaptak, átlagosan 30 hónapot éltek, amely nagyjából az emberi életkorban a korai nyolcvanas éveket jelentheti. Ezzel szemben az időszakos böjtöt követő egerek átlagosan csak 28 hónapot éltek, amely a hetvenes éveink közepének felel meg.

További részletek az Indexen.