• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

„A kényszerített fogamzásgátlás a szabály”

Lapszemle 2023.06.08 Forrás: rtl.hu
„A kényszerített fogamzásgátlás a szabály”

Tordason körülbelül 50 pár él együtt, azonban mindössze öt nő szed fogamzásgátlót, az elmúlt 20 évben azonban nem volt sem szülés, sem abortusz

Szakértők szerint a sterilizálásra vonatkozó szabályok csak papíron szigorúak Magyarországon. Fogyatékossággal élő személyeken akaratuk ellenére is elvégezhetik a beavatkozást bizonyos esetekben. Az Euronews munkatársait az egész országban mindössze egyetlen intézménybe engedték be, írja az rtl.hu

A tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonában, saját szobában osztja meg életét Tibor és Piroska, 23 éve alkotnak egy párt, gyerekük nem született. Nem az értelmi fogyatékosságuk miatt, hanem mert úgy érzik, nem a megfelelő helyen élnek ahhoz, hogy családot alapítsanak. „Ha nem itt élnénk, akkor is gondolkodtunk volna a gyerekvállaláson, de egy intézetben ez nem lehetséges, mert egy gyereknek biztonságra van szüksége” –  mondta a lapnak Tibor. Az intézmény ápolási vezetője, Bartók Melinda is úgy látja, hogy egy ilyen intézmény nem a megfelelő közeg egy gyerek számára:

Nem tudom elképzelni, hogy egy hároméves gyerek bemegy az óvodába, és megkérdezik tőle, hogy hol lakik. Egy egészséges baba, aki egy pszichiátriai intézményben nő fel, hátrányos helyzetből indul az életbe.

Tordason körülbelül 50 pár él együtt, azonban mindössze öt nő szed fogamzásgátlót, az elmúlt 20 évben azonban nem volt sem szülés, sem abortusz. Gurbai Sándor, a Validity Alapítvány munkatársa a lapnak arról beszélt, hogy furcsa, hogy egy olyan intézményben, ahol 200-300 fogyatékossággal élő személy van, nincsen terhesség.

A kényszerített fogamzásgátlás a szabály. Ez nincs leírva a bentlakók által aláírt szerződésben, de van egy szóbeli megállapodás. Ha nem, akkor nem vesznek fel  –  tette hozzá.

Piroskának már nincsen szüksége fogamzásgátlóra, de korábban mindennap szedte. A lap szerint „az intézmény éber, és minden alkalommal, amikor egy fiú és egy lány közeledik egymáshoz, aktiválják a protokollt”. Bartók Melinda magyarázata szerint nem tehetnek úgy, mintha ezt nem vennék észre az ilyen helyzeteket. Tájékoztatják a szülőket, majd beleegyezésükkel nőgyógyászati vizsgálatra viszik az érintetteket, ahol felírják nekik a gyógyszert.

Környei Kristóf, a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogásza szerint a fogyatékkal élők intézményes élete elnyomó: azt a kérdést, hogy legyen-e családjuk a fogyatékos személyeknek, fel sem teszik, mert őket magukat is gyerekként kezelik.

Ha a fogamzásgátlás nem megfelelő az érintett számára, az intézmények sterilizációhoz folyamodnak a lap szerint. 

A tordasi intézményben 15 nő esett át petevezeték-elkötésen, amely Magyarországon kiskorúak esetében is elvégezhető. A törvény értelmében sterilizációs ügyekben a bírónak meg kell hallgatnia a pácienst és gondviselőit, de ha az érintett nő fogyatékossága miatt nehezen tudja szóban kifejezni véleményét, Bartók Melinda szerint a gondviselő döntése az irányadó. Szakértők arra panaszkodnak, hogy a törvény csak papíron szigorú. 

További részletek az rtl.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink