• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

      Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

    • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A kevés szénhidrát akár életveszélyes is lehet

Lapszemle 2019.01.12 Forrás: hvg.hu
A kevés szénhidrát akár életveszélyes is lehet

A szívinfarktus, a stroke, a végbélrák kialakulásának esélyét 16-24 százalékkal csökkenti az élelmi rostok rendszeres fogyasztása.

A teljes kiőrlésű gabonákból, kenyerekből és zabból nem eszünk eleget annak a részben tévedésen alapuló állításnak köszönhetően, hogy az egészség érdekében lehetőleg minél kevesebb szénhidrátot kell fogyasztanunk. Pedig a rostban gazdag gabonák és hüvelyesek számos betegség kialakulásának jelentősen csökkentik az esélyét, és még fogyasztanak is - írja a hvg.hu.

Egy a WHO megbízásából készített, mérföldkőnek számító elemzés szerint, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk az élelmi rostokban - más néven a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátokban - gazdag teljes kiőrlésű kenyerekből, tésztákból, müzlikből, olajos magvakból és hüvelyesekből, jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az új-zélandi Otagói Egyetem professzora, a kutatást vezető Jim Mann szerint ezek az említett élelmiszerek mind magas szénhidráttartalmúak, éppen ezért a jelenünkben annak ellenére sem elég népszerűek, hogy ezek a "jó" szénhidrátok közé tartoznak (ellentétben például a cukorral). Mivel mostanában divatos az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követni, sok diétázó, fogyni kívánó vagy csak egészségesen élni akaró ember elesik a fentebb említett ételek jótékony hatásaitól.

...

Merjünk kenyeret enni!

Az analízis szerint azok az emberek, akik a legtöbb élelmi rostot fogyasztották naponta, 15-30 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg idő előtt a fentebb említett betegségektől, mint azok, akik nem ettek eleget ezekből az összetett szénhidrátokból. A szívinfarktus, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a végbélrák kialakulásának esélyét 16-24 százalékkal csökkenti az élelmi rostok rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása, és egyes kutatások szerint még a mellrák kockázatát is redukálja.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink