• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A kórházakat megrohamozták az oltatni akarók

Lapszemle 2021.05.01 Forrás: Telex
A kórházakat megrohamozták az oltatni akarók

Vannak, kik szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a négymilliós nyitás és a közelgő focimeccs miatt találták ki ezt hirtelen.

Hatalmas, több száz méteres sorok alakultak ki a kórházi oltópontoknál, miután péntek reggel kiderült, hogy egy napig lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt péntek reggel, hogy a regisztráltaknak ma még beadják a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára, mert félreteszik a 16–18 éveseknek - írja a telex.hu.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ később pedig arról írt, hogy összesen 100 ezer adag Pfizer-vakcinát különítettek el a mai oltási programra. Arról viszont egy szót sem említettek, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldala reggel óta egyáltalán nem működik. A regisztrációs oldal (EESZT) már reggel hét óra előtt lehalt, ezért sokan úgy gondolták délelőtt, hogy megpróbálják regisztráció nélkül, személyesen.

Több száz méteres sorok alakultak ki a fővárosi és vidéki oltópontoknál. A Honvédkórháznál helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 700 méteres lehetett a sor, több utcán keresztül kígyóztak az oltásra várók. Több emberrel is beszélt, akik az oltásra regisztráltak a vakcinainfón, de reggel már nem tudtak időpontot foglalni az EESZT felületén. Gyorsan elterjedt a hír, hogy az is megkapja az oltást, aki időpont nélkül elmegy az oltópontra.

Előre engedték azokat, akinek sikerült időpontot foglalniuk, de ilyen alig van a sorban állók között. Nagyjából hatosával engedték be az embereket, több katona is a helyszínen volt. Azoknak pedig nem kellett sorban állniuk, akik a második oltásra jöttek, az erről szóló igazolás felmutatásával gyorsabban bejutottak az épületbe. Délre a Honvédkórházban elfogyott a Pfizer-oltóanyag. A kórház hivatalos közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy „az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani”.

Kígyózott a sor az Uzsoki Kórházból, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházból és a Szent Rókus Kórházból is. Utóbbinál még délelőtt kitettek egy táblát, hogy fényképezni tilos. A Sportkórházhoz is többen érkeztek, itt a sorban egy fiatalember rosszul lett és összeesett, emiatt három orvosból egy kiszállt az oltásból. Információnk szerint kora délutánra az Uzsokiban, a Városmajori Klinikán és a Szent Imre kórházban is elfogyott a Pfizer. A fővárosi Szent Ferenc Kórház ugyanakkor 14 óra körül még azt írta Facebook-oldalán, hogy az EESZT átmeneti meghibásodása miatt a mai nap időpontfoglalás nélkül is beadnak Pfizer-vakcinát.

...

Teljesen megbénult a rendszer

Több olvasónk is jelezte, nem csak nekik, a háziorvosuknak is teljesen lefagyott az EESZT rendszere, így péntek reggel gyógyszert sem tudtak felírni. Tíz óra körül azonban az orvosok modulja – amely független a lakossági felülettől – helyreállhatott, két budapesti háziorvos ugyanis azt mondta a Telexnek, hogy náluk kifogástalanul működik a rendszer. Délben azonban egyikőjük már arról tájékoztatott minket, hogy az ő moduljuk is megbénult, így receptet, beutalót, leletet sem lehet feltölteni a rendszerbe. Információnk szerint az EESZT leállása miatt a gyógyszertári rendszerek is kezdtek összeomlani, így egyes gyógyszertárakban nem fértek hozzá a receptekhez, a gyógyszereket sem tudták kiadni.

A kórházi dolgozók az utolsó utáni pillanatban értesültek arról, hogy ma nagyobb mennyiségű Pfizer-vakcinát olthatnak el, a háziorvosok viszont egyáltalán nem tudtak erről. Ők egyébként szabadulnának az oltással járó tehertől. „Az oltópontokon úgyis ott ülnek, nekünk meg az oltások megszervezése üti a többi tevékenységet” – fogalmazott egyikőjük.

...

Időközben egy másik kolléganőnk megkapta az oltást, ő egy Budapest környéki oltóponton próbálkozott, ahol alig 15 perc alatt sorra került, és amikor eljött, akkor is csak 15 ember állhatott sorban. Azok, akik oltották, arról beszéltek, hogy iszonyatos a káosz, „éjjel fél háromkor jött az email az ottani intézménybe, hogy ma lesz ez az akció, senki nem számított rá. Szerintük teljesen nyilvánvaló, hogy a négymilliós nyitás és a közelgő focimeccs miatt találták ki ezt hirtelen."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink