• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A következő pandémiát egy orosz denevérvírus indíthatja el

Lapszemle 2022.09.27 Forrás: InfoStart
A következő pandémiát egy orosz denevérvírus indíthatja el

A SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan a Khosta-2 is képes a sejtek megfertőzésére a tüskefehérjével.

Az orosz patkósdenevérekben keringő sarbecovírus is egyfajta koronavírus, melynek a kutatók szerint aggasztó tulajdonságai vannak. Tüskefehérjéjét ez a vírus is képes úgy használni, hogy megfertőzhesse az embert – állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói. A Khosta-2 néven is ismert vírussal kapcsolatos felfedezésekből levont következtetések hatására nem variánsok ellen védő, hanem a sarbecobvírusok teljes családjával szemben hatékony oltásokra lenne szükség a szakemberek szerint - írta az Infostart.

A Euronews cikke szerint sarbecovírusok százait fedezték fel az elmúlt években, azok nagy része ázsiai denevérekben tenyészik és képtelen megfertőzni az emberet. A Khosta-1 és a Khosta-2 azonban a Szocsi Nemzeti Park közelében élő denevérekben él, és csak kezdetben tűnt úgy, hogy ártalmatlan lesz az emberre. 

"Genetikailag ezek a furcsa orosz vírusok úgy néztek ki, mint néhány világ más részén felfedezett vírus, de mivel nem hasonlítottak a SARS-CoV-2-re, senki sem gondolta, hogy van bennük valami, ami miatt izgatottnak kellene lenni. Amikor azonban jobban megvizsgáltuk őket, nagyon meglepődtünk, mert kiderült, hogy képesek emberi sejteket megfertőzni - mondta Michael Letko, a WSU virológusa.

A Khosta-1 kisebb fenyegetettséget jelent, a Khosta-2 vel azonban számolni kell mint potenciális veszélyforrással. A SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan a Khosta-2 is képes a sejtek megfertőzésére a tüskefehérjével, amely az emberi sejtekben mindenütt megtalálható ACE2 receptorfehérjéhez kötődik.

A tudósok ezután azt akarták kideríteni, hogy a vírus képes-e kijátszani a korábbi koronavírus-fertőzések vagy a vakcinák által nyújtott immunitást. Oltott emberektől származó szérumot használva a kutatócsoport felfedezte, hogy a Khosta-2-t a jelenlegi vakcinák nem semlegesítik, és az omikronnal korábban megfertőződött emberek által termelt antitestek sem tudták leküzdeni a vírust.

Ami szerencsés, az az, hogy az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amelyről úgy gondolják, hogy hozzájárul az emberi megbetegedésekhez, de fennáll a veszélye annak, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS-CoV-2-vel rekombinálva pusztítóvá válhat. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink