• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

A lényeg, hogy mit tud a vakcina

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: magyarhirlap.hu
A lényeg, hogy mit tud a vakcina

Szentiványi Mátyás: Az OGYÉI egy szakmai szervezet, itt nincs politika, csak és kizárólag tudományos munka zajlik.

Az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik – mondta a Magyar Hírlapnak Szentiványi Mátyás. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója aláhúzta, bár az idő szokatlanul rövid volt, de alapos munkát végeztek. Hozzátette, azoknak, akik származási hely vagy politikai alapon ítélkeznek egy-egy oltásról, azt tudja mondani, hogy nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. 

Mire ezek a sorok napvilágot látnak, ön már Moszkvában lesz. Miért megy oda ismét?

– Azért utazom oda, hogy az ottani egészségügyi szakemberekkel átbeszéljem az ő oltási gyakorlatuknak a tapasztalatait, illetve további információkat szerezzek a Szputnyik V vakcináról.

Az oroszokról a köztudatban az a kép él, hogy nem igen kapkodják el a hozzájuk intézett kérdésekre a válaszokat…

– Bő két hónapon át, bátran mondhatom megfeszítetten vizsgáltuk a Szputnyik V-t. Mivel a Budapestre eljuttatott dosszié igen vaskos volt, egyebek mellett videó­konferenciákon is tisztázni kellett bizonyos részleteket. Ezen túl, természetesen, a helyszínen is tanulmányoztuk a gyártást, illetve a laboratóriumi munkát. Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát. Persze tudni kell, az említett bő két hónap nem szokványos időtáv, hiszen alapesetben kétszáztíz napunk van egy-egy gyógyszer ellenőrzését lefolytatni.

...

A vizsgálat alatt bizonnyal akadtak gondok is.

– Igen, de ez velejárója bármilyen fejlesztői munkának. Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek. Fontos közbevetni, kollégáim másfél hete megint kirepültek Moszkvába, ahol újfent, s a korábbinál alaposabban ellenőrizték a gyártás részleteit, menetét.

Egyesek politikai-, mások „ország szimpátia-antipátia” alapján ítélnek jónak vagy károsnak egy-egy vakcinát. Mit lehet az így gondolkodó embereknek felelni?

– Tömören talán annyit, hogy nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el. Az engedélyezési folyamat végén pedig ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót. Azaz gyakorlatilag a mi engedélyünk sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat.

A teljes interjú a portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink