• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A meddőség nem csak a nők problémája, és minden ötödik párt érinti

Lapszemle 2024.04.19 Forrás: magyarnarancs.hu
A meddőség nem csak a nők problémája, és minden ötödik párt érinti

A hiánypótló kötetek (Nők gyermek nélkül és Férfiak gyermek nélkül) közül elsőként a nőkkel foglalkozó interjúkötet jelent meg.

Ha gyermektelenségről, meddőségről van szó, rögtön a nőkre gondolunk. Tanács Eszter pszichológus, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó azonban két kötetében mindkét nem kérdéseit körbejárja. A hiánypótló kötetek (Nők gyermek nélkül és Férfiak gyermek nélkül) közül elsőként a nőkkel foglalkozó interjúkötet jelent meg - hívta fel a figyelmet a magyarnarancs.hu.

Mindkét könyvben megrázó és meghökkentő, sokszor megható, monológgá szerkesztett interjúk sorakoznak egymás után, amelyeket szakértői beszélgetések követnek. Ezekben a némileg szárazabb részekben is el lehet csípni a személyes véleményt, hozzáállást, világnézetet. Ha mindkét kötetet elolvassuk, mélyebb tudást szerezhetünk arról, hogyan gondolkodnak a férfiak és a nők a gyermekvállalásról, a párkapcsolatokról, a világban zajló folyamatokról, hogyan működik vagy nem működik a 21. században a tradicionális családminta. Nagy hangsúlyt kap az is, hogyan gondolkodnak a párválasztás buktatóiról és arról, milyen hatással vannak felnőtt életükre a gyerekkori traumáik.

Erősen tabudöntögető kötetekről van szó, hiszen szóba kerül a tudatos gyermektelenség, a szülői alkalmatlanság érzése, a karrier előtérbe helyezése, a lombikprogram nehézségei, az örökbefogadás megnehezített és sokak számára ellehetetlenített folyamata, a lefagyasztott embriókkal kapcsolatos etikai megfontolások, a tradicionális nemi szerepek gyors változása és a férfiak rohamosan csökkenő nemzőképességének kérdése is. Ugyanis a biológiai kor előrehaladtával és a környezeti ártalmak miatt a férfiak ugyanolyan arányban lehetnek meddők, mint a nők.

De az is kiderül a férfiakkal készített interjúkból, hogy a nők sokkal jobban ki vannak téve annak a társadalmi nyomásnak, miszerint egy nő akkor teljesedhet ki igazán, ha anya lesz, és jobban megszenvedi a lombikprogramhoz köthető beavatkozásokat, a szülés előtti és körüli veszteségek gyászát.

További részletek a teljes cikkben