• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A mentők munka után, önként is mentenek

Lapszemle 2019.01.18 Forrás: vg.hu
A mentők munka után, önként is mentenek

A mentők csak a halál megállapítását végzik el, a halál okának tisztázása az orvosszakértők feladata.

Az év ezen időszakában rendkívüli figyelem irányul a hajléktalanokra és az őket ellátó rendszerre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint a 2016-2017-es télen (2016. október 15. és 2017. március 1. között) fagyás miatt közterületen gyaníthatóan – a halál pontos okának kiderítése előtti becsült szám – 20 ember halt meg, megállapítottan – a vizsgálat elvégzése utáni eredmény alapján – 35; magánterületen (például saját lakásában) gyaníthatóan 46 ember veszítette életét, megállapítottan pedig 79. Azaz Magyarországon a két évvel ezelőtti fűtési szezonban összesen 180 ember halhatott meg a hideg miatt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a VG.hu-nak  elmondta, amikor a mentők télen valakit élettelenül találnak és a holttest kihűlt állapotban van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a halál oka is kihűlés, vagy fagyás (hiszen lehet, hogy például infarktusban vagy agyvérzésben hunyt el az illető és a teste kihűlt, mire megtalálták). A mentők ilyen esetben az újraélesztési kísérlet után csak a halál megállapítását végzik el, a halál okának tisztázása az orvosszakértők feladata.

A fentiek miatt kihűlés, vagy fagyás miatt bekövetkezett halálesetekre vonatkozó statisztikai adatokkal sajnos nem rendelkezünk – közölte.

A szóvivő elmondása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma eljárásrendet alkotott a kihűlés veszélye miatt egészségügyi ellátásba került személyek szociális szolgáltatásának megszervezéséről. A betegészlelő, jelző rendszer célja az, hogy az egészségügyi ellátás után a veszélyeztetett emberekről a szociális terület tudomást szerezhessen, róluk megfelelően gondoskodhasson.

Az eljárásrend kialakításában az Országos Mentőszolgálat szakemberei is aktívan részt vettek.

Győrfi Pál megkeresésünkre arról is beszámolt, hogy az őszi-téli időszakban számos esetben kell segítséget nyújtani rossz szociális körülmények között élő, hajléktalan embereknek, akik ugyan nem szorulnak életmentő ellátásra, de saját erejükből nem tudnak eljutni a megfelelő szociális ellátó helyre, szállóra, otthonba. Az Országos Mentőszolgálat az ilyen esetekre felkészülve Gondoskodó Csoportot szervezett, külön egységeket állított szolgálatba, melyek a főváros területén, illetve az agglomerációban és szükség esetén vidéken is segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A szolgálatot a feladatra önként, többletmunkaként vállalkozó mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők látják el, akik a befogadó szociális ellátó helyek naprakész listája alapján végzik munkájukat, és szállítják a segítségre szorulókat a megfelelő szociális ellátást biztosító intézményekbe - írta a lap. A teljes cikk itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink