• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mesterséges édesítőszerek és a rákkockázat összefüggései

Lapszemle 2022.05.27 Forrás: origo.hu
A mesterséges édesítőszerek és a rákkockázat összefüggései

Az adatok alapján a mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, de még további kutatások kellenek.

Nem minden mesterséges édesítőszer biztonságos, egyesek növelhetik a rák kialakulásának esélyét – állapította meg egy kutatás, amit az Eureklaert tudományos hírügynökség közölt. Az ún. NutriNet-Santé tanulmány 102 865 francia felnőtt adatait vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, okozhatnak-e rákot a mesterséges édesítőszerek, és ha igen, melyek számítanak a legveszélyesebbnek - írta az origo.hu.

Miután a nyomon követéssel összegyűjtötték a rákdiagnosztikai információkat, a kutatók statisztikai elemzéseket végeztek, hogy megvizsgálják a mesterséges édesítőszer-bevitel és a rákkockázat közötti összefüggéseket. Emellett számos változót (életkor, nem, végzettség, fizikai aktivitás, dohányzás, testsúly, testtömegindex... stb) is figyelembe vettek.

Az adatok alapján a mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. A kedvezőtlen tendenciát különösen két édesítőszer, az aszpartám és az aceszulvám-K esetében figyelték meg.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy tanulmányuknak vannak korlátai, és további kutatások szükségesek a mesterséges édesítőszerek és rák kapcsolatának megkérdőjelezhetetlen alátámasztásához.