• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

    • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

      Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A mesterséges édesítőszerek és a rákkockázat összefüggései

Lapszemle 2022.05.27 Forrás: origo.hu
A mesterséges édesítőszerek és a rákkockázat összefüggései

Az adatok alapján a mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, de még további kutatások kellenek.

Nem minden mesterséges édesítőszer biztonságos, egyesek növelhetik a rák kialakulásának esélyét – állapította meg egy kutatás, amit az Eureklaert tudományos hírügynökség közölt. Az ún. NutriNet-Santé tanulmány 102 865 francia felnőtt adatait vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, okozhatnak-e rákot a mesterséges édesítőszerek, és ha igen, melyek számítanak a legveszélyesebbnek - írta az origo.hu.

Miután a nyomon követéssel összegyűjtötték a rákdiagnosztikai információkat, a kutatók statisztikai elemzéseket végeztek, hogy megvizsgálják a mesterséges édesítőszer-bevitel és a rákkockázat közötti összefüggéseket. Emellett számos változót (életkor, nem, végzettség, fizikai aktivitás, dohányzás, testsúly, testtömegindex... stb) is figyelembe vettek.

Az adatok alapján a mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. A kedvezőtlen tendenciát különösen két édesítőszer, az aszpartám és az aceszulvám-K esetében figyelték meg.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy tanulmányuknak vannak korlátai, és további kutatások szükségesek a mesterséges édesítőszerek és rák kapcsolatának megkérdőjelezhetetlen alátámasztásához.

Legolvasottabb cikkeink