• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A MOK nagygyűlése után folytatódtak a tárgyalások a minisztériummal

Lapszemle 2019.10.04 Forrás: ATV - Egyenes beszéd
A MOK nagygyűlése után folytatódtak a tárgyalások a minisztériummal

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Éger Istvánt, a MOK elnökét kérdezték a jelenlegi helyzetről.

A Magyar Orvosi Kamara szeptember 21-i, szombati orvosnagygyűlésén Horváth Ildikó államtitkár azt ígérte, már vasárnap újraindulhatnak a tárgyalások a kamara követeléseiről. Ez kedden megtörtént. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Éger Istvánt, a MOK elnökét kérdezték a jelenlegi helyzetről.

Éger István elmondta, a sztrájktárgyalások 2015-től folynak (újra), ennek hatására volt egy kétlépcsős orvosi és egy négylépcsős szakdolgozói béremelés. 2018-ban a választások előtt fölálltunk azzal, hogy rögtön április után után folytatjuk, de 2018 elment a levesbe. 2019 első három hónapja megint intenzív tárgyalásokkal zajlott, ám az áprilisi kormányülés nem váltotta be az ígéreteket. Megint volt egy pauza és akkor jött a szeptember 21 -i orvosnagygyűlés , ami után újra elkezdődtek a tárgyalások, már három fordulón túl vagyunk. A legfontosabb két kérdés,, a nyugdíjas korú - a nyugdíjukat felfüggesztett, több mint ötezer  - munkavállalónk sorsa, a velük szembeni negatív diszkrimináció megszüntetése, illetve - természetesen - a bér.

A felvetésre, hogy Orbán Viktor kormányából két illetékes teljesen felkészületlenül érkezik egy ilyen rendezvényre és a mondandójuk konkrétan elmegy a követelések mellett, Éger István azt mondta: ezzel nincs vitám. A probléma éppen az, hogy a tavaszi tárgyalások nem így zajlottak, és azok lezárása nem ezt ígérte. Ott egy komplett, háromosztatú bértábla volt beterjesztve, egy a szakdolgozóknak, egy az orvosoknak és nem utolsó sorban egy a gazdasági-műszaki háttérszemélyzetnek, és mind a hármat a tárgyalófelek elfogadták. A kormány ebből csak a szakdolgozók bérfejlesztését fogadta el, ami egyébként nagyon fontos és azóta jogszabályi keretek öltött, így 2022-ig a szakdolgozóknak van egy jövőképe, egy kiszámítható bérfejlesztése. Ám ez még nagyobb nyomást helyez az orvoskarra, mert 2022-re egy középkorú szakdolgozó fizetése magasabb lesz, mint két évvel a nyugdíj előtt az enyém, két szakvizsgával.

A kérdésre, vajon Éger István lesz-e Kincses Gyula, az Újratervezés csoport elnökjelölti ellenfele, az elnök elmondta, a jelölés még nem nyílt meg, tehát engem nyilván még nem jelölhetett senki. Majd október 16-án, ha a Területi Szervezetek Tanácsa összehívja a küldöttközgyűlést megnyitva a jelölési időszakot, és kapok jelölést, akkor lehet arról beszélgetni, hogy elfogadom-e vagy sem. Nem most van itt az ideje, hogy elmondjam.

Arra a felvetésre, hogy a tárgyalásokon elmegy-e a falig az orvostársadalom érdekében, vagy pedig taktikai megfontolásból lavírozni próbál, hogy a kormány ne azt érezze, hogy ellenséggel tárgyal, Éger elmondta, elmentem én a falig már számos alkalommal, ennek és az előző kurzusnak az idején is. De egy dolgot tudomásul kell venni: a falig úgy tudok elmenni, hogy ha azok is jönnek velem a falig, akiknek az érdekében fel kell lépnem.

Újratervezés, túlmunka-felmondás, hálapénz - A teljes beszélgetést itt megtekintheti

Legolvasottabb cikkeink