• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A műtőben is beszélget a beteggel a díjat nyert főorvos

Lapszemle 2018.05.08 Forrás: sonline.hu
A műtőben is beszélget a beteggel a díjat nyert főorvos

Elvem, hogy ne futószalagon történjen az orvos beteg találkozás. Ha kell, a műtőben is megállok és megbeszélem a beteggel, mi legyen.

A 35 éves Vorobcsuk András kardiológus a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj eredményhirdetésén különdíjat kapott. Az átadáson részt vett Szent-Györgyi Albert özvegye, Marcia Szent-Györgyi is. A díjazottak az indoklás szerint példaértékű munkásságukért, a gyógyítás iránti elkötelezettségükért, valamint a szakmai eredményeikért részesültek az elismerésben. Vorobcsuk Andrást több, mint 1000 orvos közül választották ki. A díjazottak első körébe a betegek jelölései alapján lehetett bekerülni, végül egy rangos szakmai zsűri ítélte oda a különdíjat – írja a sonline.hu portálja.

Mosolygós fiatalember Vorobcsuk András, a kaposvári kórház haemodinamikai laborvezető főorvosa, és elmondása szerint a betegek szeretik ezt. A mosoly szerinte segít megteremteni a bizalmat orvos és betege között.

Tudja, hogy páciensei közül egy házaspár jelölte, akiket évek óta kezel, tehát nem egyetlen benyomás alapján alkottak róla véleményt. A kardiológus szerint nemcsak a testet kell gyógyítani, hanem a lelket is. Mindig fordítok rá időt, hogy beszélgessek a betegeimmel – mondta Vorobcsuk András.

Az invazív kardiológiában sokszor közös döntés születik a gyógyítás módjáról a beteggel, a hozzátartozóval, a kollégákkal. Ha csak egy magas vérnyomás beállításáról van szó, akkor is nagyon gyakran húzódhat meg olyan élethelyzet a háttérben, ami kiváltó okként szerepet játszhat a megbetegedésben. Ha ezt a beteggel közösen feltárjuk, az önmagában is segít. Elvem, hogy ne futószalagon történjen az orvos beteg találkozás. Ha kell, a műtőben is megállok és megbeszélem a beteggel, mi legyen. Ha valaki igényli, megmutatom neki a koszorúereit, milyen szűkületei voltak a beavatkozás előtt, utána pedig milyenné váltak. A képi információ segít az életmódváltásban, ilyenkor a páciens elgondolkodik az egészséges életmód szükségességén. Nem az a célunk, hogy betegségtudatot alakítsunk ki, hanem, hogy megelőzzük az esetleges szívinfarktust – szögezte le Vorobcsuk András.

 

Legolvasottabb cikkeink