• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A női szívre oda kell figyelni!

Lapszemle Forrás: Kelet-Magyarország

Évek óta ismert tény, hogy több nő hal meg infarktusban, mint férfi.

A köztudatban ennek ellenére még mindig az él, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség. - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is igaz az, hogy a nők között éppúgy vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség, mint a férfiaknál - ismeri el dr. Balogh Gábor, a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrum Kardiológiai Szakrendelőjének vezető főorvosa. - Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy a hölgyeket a női hormontermelésük védi a változó korig, ma egyre inkább azt mutatják a statisztikák, a fiatalabb korosztályt is érinti a szív- és érrendszeri megbetegedés. Azok a rizikófaktorok, amelyek a férfiakra hatnak, ugyanúgy hatnak a nőkre is, a megváltozott környezeti hatásokra a női szervezet úgy reagál, hogy gyengül a meglévő védelmi rendszere.

Tény, hogy a hölgyeknél sok esetben nem tipikus tünetek előzik meg az infarktust. A nők gyakran gyomorszájtáji panaszokkal, gyengeséggel, légszomjjal, sokszor állba sugárzó fájdalommal jelentkeznek. Ezeket a jeleket nem veszik komolyan, mert nem gondolnak szívvel kapcsolatos betegségre, később jutnak el szakorvoshoz, ezért igaz az is, hogy gyakran férfitársaiknál súlyosabb állapotban kerülnek kórházba, és éppen a korábbi elképzelés miatt az egészségügyi ellátók is hajlamosak könnyedebben venni a nők panaszait – fejtette ki.

- A koszorúér-betegségek megelőzhetőek - mondta a kardiológus főorvos. - A Jósa András Oktatókórház sürgősségi centrumában olyan rendszert építettünk ki, hogy a legnagyobb biztonsággal tudjuk kiszűrni atípusos tünetek esetén is a tényleges szívbetegséget. A mellkasi panaszokkal érkező betegek EKG-ja, a kórelőzmények és rizikótényezők, valamint a laborleletek alapján döntünk arról, hogy valóban koszorúér-megbetegedés áll-e a tünetek hátterében. Ha a kórkép nem egyértelmű, akkor a terheléses EKG, gyógyszeres terhelés mellett elvégzett szívultrahang vagy izotópos terhelés során vizsgáljuk a koszorúerek állapotát, és állapítjuk meg a keringési zavar mértékét. Az eredmények ismeretében dől el, hogy a páciens kezelése a Kardiológiai Osztályon folytatódjon, vagy a gyógyszeres terápia és az életmódváltozás elegendő ahhoz, hogy a súlyosabb infarktus kialakulását megelőzzük - sorolta dr. Balogh Gábor.