• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A nők méhe a csatatér Kelet-Európában

Lapszemle 2022.09.23 Forrás: 444.hu
A nők méhe a csatatér Kelet-Európában

Amióta Orbán Viktor van hatalmon, az abortusztörvény szigorítása ott van a levegőben.

Az új szívhangrendelet óta a magyar abortusztörvény egyre jobban hasonlít az elnyomó rezsimekéhez, de még mindig sokkal megengedőbbek vagyunk, mint mondjuk a lengyelek. Az abortuszkérdés nem csak nálunk van porondon, több kelet-európai országban is aggodalommal figyeli, náluk vajon mikor jön az abortusztilalom, írja a 444.hu

A magyar törvénymódosítás adta annak a Twitter-panelbeszélgetésnek az apropóját is, amiben magyar, cseh, szlovák, horvát, lengyel újságírók és a macedón HERA civil szervezet vitatta meg, ki hol tart Közép-Kelet-Európában, ha abortuszról van szó. Abban majdnem mindenki egyetértett, hogy elég aggasztó a helyzet.

A beszélgetés moderátora felvetette: az Alaptörvény kimondja, hogy az élethez való jog a fogantatástól kezdődik. Amióta Orbán van hatalmon, az abortusztörvény szigorítása ott van a levegőben.

Inotai Edit újságíró szerint a magyar nőknek már nagy csapást jelentett gyógyszeres abortusz betiltása is 2012-ben, mert nem maradt más alternatívájuk, mint a sokkal traumatikusabb műtéti terhességmegszakítás. Ez fellendítette az abortuszturizmust Magyarország és Ausztria között: sok magyar nő megy Bécsbe, hogy a műtéti abortusz helyett az abortusztabletta mellett dönthessen. Azt mondta: egy látszólag liberális társadalomban is egyik pillanatról a másikra megváltozhat a közvélemény, ha a kormány kellően agresszívan kampányol - és elég pénzt fordít rá.Magyarországon alapesetben a terhesség 12. hetéig, meghatározott indok megjelölésével lehet abortuszt végezni. Ilyen indok, ha a terhesség a nő egészségére veszélyes, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, vagy a terhes nő súlyos válsághelyzetben van. Az utolsó kitétel jelenti a kiskaput, ami miatt itthon egyelőre gyakorlatilag bárkinek lehet abortusza: hogy súlyos válsághelyzetet idézne-e elő a terhesség és a gyerek vállalása, azt a nő jogosult eldönteni, az abortusz előtti kötelező tanácsadást végző családvédelmi szolgálat nem ellenőrzi az indokokat.

A lengyelek 2020-ban szigorítottak az abortusztörvényen: ott csak abban a két esetben engedélyezik a terhességmegszakítást, ha a terhesség vérfertőzés vagy nemi erőszak eredménye, vagy ha a magzat az anya életét veszélyezteti. Emiatt nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, hány legális abortusz történik- mondta Claudia Ciobanu, a panel lengyel résztvevője. 

További részletek a 444.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink