• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A nők méhe a csatatér Kelet-Európában

Lapszemle 2022.09.23 Forrás: 444.hu
A nők méhe a csatatér Kelet-Európában

Amióta Orbán Viktor van hatalmon, az abortusztörvény szigorítása ott van a levegőben.

Az új szívhangrendelet óta a magyar abortusztörvény egyre jobban hasonlít az elnyomó rezsimekéhez, de még mindig sokkal megengedőbbek vagyunk, mint mondjuk a lengyelek. Az abortuszkérdés nem csak nálunk van porondon, több kelet-európai országban is aggodalommal figyeli, náluk vajon mikor jön az abortusztilalom, írja a 444.hu

A magyar törvénymódosítás adta annak a Twitter-panelbeszélgetésnek az apropóját is, amiben magyar, cseh, szlovák, horvát, lengyel újságírók és a macedón HERA civil szervezet vitatta meg, ki hol tart Közép-Kelet-Európában, ha abortuszról van szó. Abban majdnem mindenki egyetértett, hogy elég aggasztó a helyzet.

A beszélgetés moderátora felvetette: az Alaptörvény kimondja, hogy az élethez való jog a fogantatástól kezdődik. Amióta Orbán van hatalmon, az abortusztörvény szigorítása ott van a levegőben.

Inotai Edit újságíró szerint a magyar nőknek már nagy csapást jelentett gyógyszeres abortusz betiltása is 2012-ben, mert nem maradt más alternatívájuk, mint a sokkal traumatikusabb műtéti terhességmegszakítás. Ez fellendítette az abortuszturizmust Magyarország és Ausztria között: sok magyar nő megy Bécsbe, hogy a műtéti abortusz helyett az abortusztabletta mellett dönthessen. Azt mondta: egy látszólag liberális társadalomban is egyik pillanatról a másikra megváltozhat a közvélemény, ha a kormány kellően agresszívan kampányol - és elég pénzt fordít rá.Magyarországon alapesetben a terhesség 12. hetéig, meghatározott indok megjelölésével lehet abortuszt végezni. Ilyen indok, ha a terhesség a nő egészségére veszélyes, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, vagy a terhes nő súlyos válsághelyzetben van. Az utolsó kitétel jelenti a kiskaput, ami miatt itthon egyelőre gyakorlatilag bárkinek lehet abortusza: hogy súlyos válsághelyzetet idézne-e elő a terhesség és a gyerek vállalása, azt a nő jogosult eldönteni, az abortusz előtti kötelező tanácsadást végző családvédelmi szolgálat nem ellenőrzi az indokokat.

A lengyelek 2020-ban szigorítottak az abortusztörvényen: ott csak abban a két esetben engedélyezik a terhességmegszakítást, ha a terhesség vérfertőzés vagy nemi erőszak eredménye, vagy ha a magzat az anya életét veszélyezteti. Emiatt nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, hány legális abortusz történik- mondta Claudia Ciobanu, a panel lengyel résztvevője. 

További részletek a 444.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink