A mindenféle állati eredetű élelmiszert elutasító vegánok száma a világban egyre nő, de így is csak nagyjából a lakosság 1 százaléka választja ezt.
Egy nagyszabású új tanulmány megállapította, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - írta az rtl.hu. A Science Alert cikke szerint ebből nem az következik, hogy mindenkinek azonnal ki kéne iktatnia a húst az étrendjéből, viszont arra utal, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatása hatékonyabb eszköz lehet az egészségünk megőrzésére, mint eddig gondoltuk.
Az olasz kutatók 2000 és 2023 között megjelent tudományos szakirodalom növényi alapú táplálkozással kapcsolatos adatait elemezték, átfogó analízist alkalmazva. Azt találták, hogy a vegetáriánus és vegán étrend valóban csökkenti a rák kockázati tényezőit, és védi a szívet is, csökkentve az amiatti halálozást. Megállapították azt is, hogy ezek az étrendek összefüggésbe hozhatók a megfelelő koleszterin- és vércukorszinttel, valamint alacsonyabb testtömegindexszel járnak együtt, szemben a mindenevő táplálkozással.
A kutatócsoport azonban megjegyezte, hogy a várandós nőknél nem mutatkozott szignifikánsan alacsonyabbnak a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata. A tudományos portál szerint azonban nem feltétlenül kell áttérni növényi étrendre, ha valaki egészségesebb akar lenni. Már azzal is nagyon sokat tehetünk, ha evesebb feldolgozott élelmiszert, valamint a magas hozzáadott zsír- és cukortartalmú ételeket fogyasztunk.
Továbbiak a teljes cikkben