Nem a romlott étel okozta problémák jelentik a fő gondot ilyenkor, hanem a fertőző betegségek.
Manapság, mióta komoly hűtőkapacitással rendelkezik minden háztartás, megfelelő tárolás esetén ritkábban fordulnak elő romlott ételekből származó megbetegedések – nyilatkozta a teol.hu-nak dr. Schranz Róbert háziorvos, akit arról kérdeztek, hogy a mostani, különösen meleg időben milyen gyomor- és bélrendszeri fertőzések fordulnak elő, és hogyan védekezzünk ellenük. – Nem a romlott étel okozta problémák jelentik a fő gondot ilyenkor – mondta a doktor –, hanem a fertőző betegségek. Ez egy tipikusan ilyen időszaka az évnek, amikor könnyen terjedhetnek ezek a kórokozók.
– Sokszor hallani akár tömeges megbetegedésekről nyaranta a napközikben, táborokban. Ezek bakteriális fertőzések, és úgy alakulnak ki, hogy a kórokozók egy fertőzött személyről belekerülnek az ételbe, a higiéniás szabályok be nem tartása, valamint a nem megfelelő ételtárolás miatt, amelytől azután akár tömegesen megfertőződhetnek. Ezért is fontos arra figyelni, hogy minden dolgozó csak egészségesen álljon munkába – véli a háziorvos, aki szerint figyelni kell arra is, hogy felhasználás előtt a tojásokat, zöldségeket, gyümölcsöket megfelelően letisztítsuk, mert ha ez nem történik meg, ezek is okozhatnak nagyobb konyhai fertőzéseket.
Ezek a megbetegedések az influenzához hasonlóak, csak nem cseppfertőzés útján terjednek, hanem egymásnak adjuk át. A gyomor- és bélhurut tünetei közül legjellemzőbb a hasfájás, hasmenés, legyengülés, hőemelkedés, esetleg láz is előfordul. A terápiáról a teljes cikkben olvashat