• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna az MNB

Lapszemle 2022.05.20 Forrás: azenpenzem.hu
A nyugdíjakhoz is hozzányúlna az MNB

A nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát, a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában.

A hazai munkaerő-tartalékok kiaknázása érdekében a javaslat szerint a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kapcsolni (ez praktikusan a nyugdíjkorhatár emelését jelentheti). A jegybank módosítaná a nyugdíjszámítás módját, emelné a korhatár utáni munka utáni „nyugdíjbónuszt”, írja az énpénzem.hu.  

Tovább kellene dolgozniuk az időseknek

Mint leírták: hazánkban alacsony a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozók száma, aminek egyik oka a nem megfelelő ösztönzőrendszer. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni egy nemrégiben készített felmérést. Ebben arra jutottak, hogy nemcsak a továbbdolgozást utasítják el sokan, minden negyedik magyar egyenesen korai nyugdíjazásról álmodik.

Ebből (és egyébként más, korábbi kutatásokból is) meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy ösztönzéssel aligha, sokkal inkább kényszerítéssel lehetne változtatni a mai helyzeten. Bár természetesen semmi ilyet nem mond ki az MNB, az elég elgondolkodtató, hogy leírják: „ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami jelentős mértékben a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönöz”. A kevésbé szemfülesek számára lefordítjuk: túl magas nyugdíjat fizet az állam.

Az szja-mentességet kiterjesztenék a 3 gyerekes anyákra (most ez legalább 4 gyerek esetén jár). Adnának a gyerekek után további pótszabadságot. A babaváró támogatást meghosszabbítanák, az életkori határt eltörölnék. Nem mellékesen pedig az MNB szerint szükséges a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjrendszerben. Mint leírták, megoldást jelentene például a családi adókedvezmény figyelembe vétele a nyugdíj számításánál, fix összegű havi nyugdíj-kiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermek(ek) járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíj-kiegészítés, vagy a Nők40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása.

További részletek az énpénzem.hu portálon. 

Legolvasottabb cikkeink