• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nyugdíjas évektől retteg a társadalom

Lapszemle 2024.05.30 Forrás: economx.hu
A nyugdíjas évektől retteg a társadalom

A megkérdezettek több mint 70 százaléka szerint nehézkesen vagy kimondottan nehezen fog kijönni az állami nyugdíjából.

Óriási a feszültség, mert a keresetek és a nyugdíjak között egyre csak nő a különbség. A Pulzus kutatása szerint a válaszadók 70 százaléka már most tudja, hogy anyagilag komoly nehézségekkel kell szembenéznie idősebb korában, írja az economx.hu

A többség fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy legyen valamilyen nyugdíjmegtakarítása, ez derül ki a Pulzus kutatásából. A válaszadók 65 százaléka már egy ideje gyűjt is a nyugdíjas éveire. Majdnem minden ötödik válaszadó pedig még egy fillért sem tett félre.

A nyugdíjrendszerről, a magánnyugdíjpénztári megtakarításokról és azok fontosságáról készített egy kutatást a  Pulzus Kutató az Economx számára, összesen 5681 főt kérdeztek meg. 

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forint, a férfiak ellátása – a hosszabb szolgálati idő és a magasabb kereset miatt – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét, ez derül ki a statisztikai adatokból.

2024 év elején az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 275 667 forint. Ez az országos átlagot 45 ezer forinttal, a legalacsonyabb vármegyei értéket, Bács-Kiskun vármegye átlagát 70 ezer forinttal haladta meg. 

Az országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még Fejér, Pest,  Komárom-Esztergom, Veszprém és  Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor 207 ezer forintnál kevesebbet  Bács-Kiskun, Békés és  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. 

A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege.

A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga.

Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb a nyugdíj összege, 315 850 forint. A XX. kerületben pedig a legalacsonyabb, ahol 251 021 forint volt az átlagos öregségi nyugdíj. 

Nem könnyű manapság ennyi nyugdíjból megélni egy hónapig. A Pulzus kutatása is azt mutatja, hogy nem túl optimisták a jövőjüket illetően a válaszadók sem. Több mint 70 százalék szerint nehézkesen vagy kimondottan nehezen fog kijönni az állami nyugdíjából. Minden ötödik válaszadó abban bízik, hogy csodás nyugdíjas évei lesznek anyagi szempontból, a válaszadók 4 százaléka pedig arra számít, hogy kiválóan meg fog élni az állami ellátásból.

A már nyugdíjas válaszadóknak a 93 százaléka szerint jó döntés volt az idős korra félretenni.

Akik pedig nem tettek félre, azoknak a nyugdíjasoknak pedig több mint a fele, már fogja a fejét, hogy miért nem volt előrelátó és nem takarékoskodott, hogy az állami nyugdíját ki tudja egészíteni valamekkora összeggel – ez derül ki a Pulzus Kutató felméréséből.

További részletek az economx.hu-n