• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A patikusok kezdik átvenni az orvosok feladatát

Lapszemle 2020.11.07 Forrás: növekedés.hu
A patikusok kezdik átvenni az orvosok feladatát

Bár a járvány mostani hullámában sokkal több a fertőzött, a patikáknak még nem adtak ki a tavaszihoz hasonlóan szigorú eljárásrendet.

A koronavírus-járvány második hullámában ugyan nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló gyógyszerfelvásárlási láz, a patikusoknak ezúttal más kihívásokkal kell szembenézniük, például, hogy mivel sokan nem mernek elmenni a rendelésekre, vagy nem jutnak be az orvoshoz, egyre többen tőlük kérnek segítséget panaszaik enyhítéséhez - írta a növekedés.hu.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak elmondta: csak az influenza-vakcinák iránti kereslet volt kiugró néhány napig, ám amint bizonyossá vált, hogy egyrészt az állam felvásárolta az országba érkezett vakcinákat és a patikákban ezek nem érhetőek el, illetve, hogy egyelőre nem várható újabb oltóanyag-szállítmány érkezése, ez is lecsengett. Szezonális hiánycikknek valójában csak az influenza-vakcina számít, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a tüdőgyulladás elleni, főként idős korban és krónikus betegség esetén ajánlott pneumococcus oltóanyagokra is jelentősen megnőtt az igény, ezek a vakcinák már most sem érhetők el mindenütt. Jellemzően a gyógyszer-nagykereskedők döntik el, hogy melyik patikának szállítanak és mennyit, így különösen a kistelepüléseken élők hátrányba kerülhetnek, ha a patikájuknak nem jut – tett hozzá az elnök, aki szerint ez a jelenlegi járványhelyzetben meglehetősen aggályos.

Hankó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a járvány mostani hullámában sokkal több a fertőzött, a patikáknak még nem adtak ki a tavaszihoz hasonlóan szigorú eljárásrendet. A gyógyszertárak ennek ellenére ugyanúgy mindent megtesznek a vírusok terjedése ellen, hiszen a mostani náthás-influnzás-covidos időszakban senki sem tudhatja, éppen mitől köhög, lázas vagy elesett. Szerinte jó lenne, ha ezért a mindenkire kötelező szabályok betartása mellett a gyógyszertárvezetők a helyi sajátságokra tekintettel, akár szigorúbb eljárásrendről is dönthetnének. Hozzátette: több száz olyan település van az országban, ahol vagy csak egyetlen patika van, vagy csak bizonyos napokon működik az úgynevezett fiókgyógyszertár, és ha az ezeket üzemeltető gyógyszerész fertőződik meg, egy ideig nem lesz, aki ellássa az adott település lakosságát. További részletek a teljes cikkben