• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A patikusok kezdik átvenni az orvosok feladatát

Lapszemle 2020.11.07 Forrás: növekedés.hu
A patikusok kezdik átvenni az orvosok feladatát

Bár a járvány mostani hullámában sokkal több a fertőzött, a patikáknak még nem adtak ki a tavaszihoz hasonlóan szigorú eljárásrendet.

A koronavírus-járvány második hullámában ugyan nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló gyógyszerfelvásárlási láz, a patikusoknak ezúttal más kihívásokkal kell szembenézniük, például, hogy mivel sokan nem mernek elmenni a rendelésekre, vagy nem jutnak be az orvoshoz, egyre többen tőlük kérnek segítséget panaszaik enyhítéséhez - írta a növekedés.hu.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak elmondta: csak az influenza-vakcinák iránti kereslet volt kiugró néhány napig, ám amint bizonyossá vált, hogy egyrészt az állam felvásárolta az országba érkezett vakcinákat és a patikákban ezek nem érhetőek el, illetve, hogy egyelőre nem várható újabb oltóanyag-szállítmány érkezése, ez is lecsengett. Szezonális hiánycikknek valójában csak az influenza-vakcina számít, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a tüdőgyulladás elleni, főként idős korban és krónikus betegség esetén ajánlott pneumococcus oltóanyagokra is jelentősen megnőtt az igény, ezek a vakcinák már most sem érhetők el mindenütt. Jellemzően a gyógyszer-nagykereskedők döntik el, hogy melyik patikának szállítanak és mennyit, így különösen a kistelepüléseken élők hátrányba kerülhetnek, ha a patikájuknak nem jut – tett hozzá az elnök, aki szerint ez a jelenlegi járványhelyzetben meglehetősen aggályos.

Hankó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a járvány mostani hullámában sokkal több a fertőzött, a patikáknak még nem adtak ki a tavaszihoz hasonlóan szigorú eljárásrendet. A gyógyszertárak ennek ellenére ugyanúgy mindent megtesznek a vírusok terjedése ellen, hiszen a mostani náthás-influnzás-covidos időszakban senki sem tudhatja, éppen mitől köhög, lázas vagy elesett. Szerinte jó lenne, ha ezért a mindenkire kötelező szabályok betartása mellett a gyógyszertárvezetők a helyi sajátságokra tekintettel, akár szigorúbb eljárásrendről is dönthetnének. Hozzátette: több száz olyan település van az országban, ahol vagy csak egyetlen patika van, vagy csak bizonyos napokon működik az úgynevezett fiókgyógyszertár, és ha az ezeket üzemeltető gyógyszerész fertőződik meg, egy ideig nem lesz, aki ellássa az adott település lakosságát. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink