• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Péterfy Kórház visszaszáll az akut ügyeletbe

Lapszemle 2019.11.12 Forrás: magyarnarancs.hu
A Péterfy Kórház visszaszáll az akut ügyeletbe

A Péterfy Kórház visszaszáll az akut ügyeletbe, a kórházak több pénzt kapnak, és egy ösztöndíj is elindul.

Június végén számoltunk be arról, hogy életét vesztette a Péterfy Kórház érsebész főorvosa, ezért az ellátást rögtön át kellett szervezni, az ügyeletet pedig már márciusban. Az orvos halálával a krónikus érsebészeti ellátás az intézményben megszűnt, a 200 ezer főre kiterjedő területi ellátási kötelezettséget átvette a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) érsebészeti osztálya, a június 25-re tervezett műtéteket pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta - írta a magyarnarancs.hu.

Október végén azt a választ kaptuk kérdésünkre, hogy „az érsebészeti osztály működése november elsejétől teljes egészében visszaáll, beleértve az akut ügyeletet is, valamint a szakrendelést" - írta a lap. E hónap elejétől tehát a Péterfy is vissza tud szállni az érsebészeti osztályok forgó rendszerébe és havonta négy ügyeletet tud vállalni. Március óta ezt az intézmény helyett a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, a GOKI, a Szent Imre Kórház, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és a Honvédkórház végezte, Sásdi Antal főigazgató tájékoztatása szerint az ellátásért járó finanszírozást is megosztva egymás között.

A főigazgató azt is elmondta, hogy július 15-én állt munkába egy érsebész szakorvos, október 15-én pedig érkezett még egy, illetve megbízási szerződéssel dolgozik egy harmadik érsebész szakorvos is a Péterfyben, illetve egy rezidens is. „Az újonnan alkalmazott érsebész szakorvosokat a magánszférából és sebészeti osztályról hoztuk vissza az érsebészeti rendszerbe.”

„Papíron most már megfelel a Péterfy a minimumfeltételeknek, viszont főállású érsebészből még mindig csak kettő van, emellett egy rezidens és egy részállásban dolgozó nyugdíjas kolléga van az intézményben” – kommentálta a Péterfy helyzetét Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke.

Hozzáteszi, a Péterfy valóban visszatért november elejétől az akut ügyeleti rendszerbe, előtte azonban hónapról hónapra mondták le az ügyeletet, így hosszabb távra nem lehetett előre tervezni, jobb lett volna, ha negyedévre lemondják azt, ha látták előre, hogy az új kolléga csak november elején csatlakozik a kórházhoz. Szeberin elmondta, a Péterfy Kórház helyett dolgozó osztályok a helyettesítésért plusz finanszírozást nem kaptak. Továbbiak a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink