• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„A Pfizerre heteket kell várnia, de van kínai, jöjjön”

Lapszemle 2021.02.25 Forrás: 24.hu
„A Pfizerre heteket kell várnia, de van kínai, jöjjön”

Az elmúlt három hét gyakorlata alapján az orvos a NEAK által kiküldött listán szereplő neveken megfelelő vakcina híján kényszerből átugorhatott.

Összevissza beszélnek a tévében és a rádióban az oltóanyagról, mi nem is kaptunk. Az emberek is teljesen megbolondultak - fakadt ki a telefonban egy Nógrád megyei háziorvos, aki mielőtt válaszolt volna a 24.hu kérdésére, hogy pontosan milyen vakcináról van szó, idegesen letette a telefont. A doktornő nincs egyedül az országban a küzdelmével: egyre több fajta vakcinával oltanak a háziorvosok, és amellett, hogy kinek, melyik korcsoportnak melyik adható be, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött lista is köti a kezüket. A NEAK minden héten frissített listát küld a háziorvosoknak azoknak a pácienseiknek a nevével, akiket az adott héten oltani kellene.

A Pfizer-ampullák zöme a kórházi oltópontokra kerül, ahova szintén a háziorvos „szervezi be” tízesével a már említett listán szereplő pácienseket. Moderna-vakcinából van a legkevesebb az országban, és zömében az idősotthonokban oltanak vele.

A háziorvosok kezében a leginkább az AstraZeneca vakcinája fordult meg, amellyel azonban csak a 18 és 59 év közötti populáció krónikus betegeinek oltását lehetett elkezdeni. Az oroszok Szputnyik V-je pedig nem engedélyezett a legidősebbek és bizonyos krónikus betegek számára, a 75 évnél fiatalabb egészségeseknek adják be, de ezen a héten azzal sem oltanak, mert az első készlet elfogyott, a másodikat pedig vizsgálják. 

A kínai vakcina alkalmazásának csak annyi korosztályi megkötése van, hogy 18 év felett lehet beadni, vagyis ezzel szintén lehet oltani a legidősebb krónikus beteg populációt. Egy, a lap által megkérdezett fővárosi háziorvosnak lesz is kit, ő nagyjából most ért el a 80 évesekhez, de még mindig van annál idősebb beoltandó páciense is. Ő egyszer kapott Modernát, amivel személyesen keresett fel tíz idős pácienst még az oltás első hetében. Mivel mindenkit meg kellett figyelni 30 percig az oltás után, eléggé ki volt centizve, de meg lehetett oldani – idézte fel az orvos, akinek hamarosan meg kell szerveznie a második körös látogatásokat is ehhez a tíz beteghez.

Az elmúlt három hét gyakorlata alapján az orvos a NEAK által kiküldött listán szereplő neveken megfelelő vakcina híján kényszerből átugorhatott. Hiába van a háziorvos listáján 90 évesnél idősebb, ha nem tudja megszervezni a beszállítását, mondhatja, hogy egyelőre nem tud kimenni hozzá, mert nincs megfelelő vakcinája. Olyan is van, akit az oltópontra sem lehet elküldeni, mert nem olyan a szociális környezete, így nem tudja megkapni az oltást, és csak remélni lehet, hogy egyszer csak igen. Ilyenkor át kell ugornia a  beteget az orvosnak, mert nincs vakcinája, amivel oltsa – magyarázta a háziorvos, akinek olyan tapasztalata is volt, hogy azért kellett kihagynia egy betegét, mert többszöri próbálkozás ellenére sem érte el őt telefonon.

Az is valószínű, hogy ha begyorsul a tömeges oltás, akkor a 102 kórházban kialakított oltóközpont és a korlátozott kapacitással bíró 5004 háziorvosi rendelő nem lesz elég az oltási ütemterv tartásához, és be kell vonni a 120 szakrendelőt is.

Legolvasottabb cikkeink