• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A program, ami segít a szenvedélybetegeknek

Lapszemle 2019.04.28 Forrás: 24.hu
A program, ami segít a szenvedélybetegeknek

A program fókuszában a detoxikálás és a gyógyszeres kezelés helyett a probléma mélyebb gyökereinek felfejtése áll.

Szétcsúszott életük összerakását tanulják meg azok az alkoholisták és szerencsejáték-függők, akik jelentkeznek egy közösségi terápián alapuló programba. Az ország több addiktológiáján is működő modellben orvosok, pszichológusok, sőt, felépülő függők is segítenek a leszokásban - olvasható a 24-hu-n

Minden úgy zajlott, mint ahogyan a filmekben ábrázolják az Anonim Alkoholisták gyűléseit: bemutatkozás, aztán mindenki mond egy számot, majd elismerő taps. Balázs vagyok, alkoholista, 2122 napja nem iszom. Ez a gyűlés mégis más volt. 

Egy áprilisi szombat délelőtt nem maradt üres szék a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet addiktológiájának nagytermében, ahol az alkoholizmust és szenvedélyes szerencsejátékot kezelő Minnesota-program bevezetésének hatodik évfordulóját ünnepelték gyógyuló szenvedélybetegek, szakemberek, segítők és a felépülés útjára nemrég rálépők.

...

Az Egyesült Államokból eredő Minnesota-modell az Anonim Alkoholisták 12 lépését tekinti a felépülés zálogának. Magyarországon először a szigetvári kórházban vezették be 29 évvel ezelőtt, azóta az ország több addiktológiáján ezzel a közösségi szemléleten alapuló módszerrel gyógyítják a szenvedélybetegeket. A nyolchetes program első két hete az igazán kemény, a klienseket erre az időre teljesen elzárják a külvilágtól. Az izoláció lényege a befelé fordulás, ami a terápia későbbi szakaszait alapozza meg. A harmadik héttől ki kell járniuk anonim önsegítő csoportokba. Hétvégente hazamennek, a hetedik héten pedig haza is költöznek – ez az adaptációs hét –, ennek tapasztalatait a nyolcadik héten értékelik ki, ez egyúttal a terápiából való kivezetés és a lezárás hete.

A részlegen szigorú szabályok és keretek között élik a betegek a hétköznapokat, így a terápia alatt megtanulják, hogyan lehet rendszert vinni az életükbe. Már a bekerüléskor terápiás szerződés keretében fogadtatják el a szigorú szabályokat, amiknek megsértése a terápia 9 hónapra való felfüggesztését vonja maga után. Ez azt jelenti, hogy a szabályszegő kliensnek el kell hagynia a részleget, például ha benti szerhasználaton kapják, vagy ha az adaptációs időszakban visszaesik, de erről nem számol be, mégis a stáb tudomására jut. Ha a beteg józanul tér vissza az adaptációs időről, de visszaesésről számol be, akkor a stáb mérlegeli a további kezelés lehetőségét. A Minnesotán korlátozzák a telefonhasználatot, a terápia első két hetében teljes tilalom van érvényben, később is csak délutánra kapják meg mobiljaikat a kliensek.

A program fókuszában a detoxikálás és a gyógyszeres kezelés helyett a probléma mélyebb gyökereinek felfejtése áll. Az ivás vagy a játék csak tünet – mondják a Minnesotán dolgozó szakemberek.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink