• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A siklósi kórház állami megvásárlásának részletei

Lapszemle 2022.08.15 Forrás: bama.hu
A siklósi kórház állami megvásárlásának részletei

A 1,82 milliárd forintos vételár mellett a részesedés megszerzése még 23 millió forintos költséggel jár.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság 1,82 milliárd forintot fizet a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. magántulajdonban álló, 74,4 százalékos üzletrészének tulajdonjogáért. A vételár mellett a részesedés megszerzése még 23 millió forintos költséggel jár - írja a bama.hu.

A kormány arról már januárban döntött, hogy állami tulajdonba venné a siklósi kórházat. Most megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat, amelyben már szerepel a vételár összege is.

Az 1,82 milliárd forintot Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítania, és Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezése alapján az ő feladata lesz az is, hogy miután kórház 100 százalékban a magyar állam tulajdona lesz, a társaság működésének finanszírozásához egyszeri támogatásként adjon legfeljebb 50 millió forintot.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. 74,4 százaléka 2004. óta a Mega-Logistic Zrt. tulajdonában áll, azóta Kanizsai István az ügyvezetője. Az intézmény 50 ezer ember ellátásáról gondoskodik.

Az elmúlt években pályázati forrásokból korszerűsítették az épületeket, jelenleg is fejlesztés közepén állnak. Mint arról az év elején lapunkban beszámoltunk: az intézmény egy korábbi, még 2017-ben beadott pályázatát bírálták el pozitívan 2021. december végén.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében benyújtott „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Siklósi Kórházban” című nyertes pályázat keretében több mint 293 millió forintos támogatást fordíthat az intézmény a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

A beruházás érinti a többi között a szemészetet, a reumatológiát, a kardiológiát, pulmonológiát, az urológiát, a diabetológiát, a nőgyógyászatot, a belgyógyászatot, a sebészetet, a fizioterápiát, a röntgent és a laboratóriumot. Összesen 130 különböző orvostechnikai gépet és eszközt vásárolnak a minőségibb egészségügyi ellátás érdekében, köztük mammográfiai vizsgálatokra alkalmas korszerű, digitális gép beszerzésére is sor kerül, emellett a reumatológián csontsűrűségmérő eszköz segíti majd a diagnosztikát. A laboratórium is korszerűbb gépeket kap, így az elvégezhető vizsgálatok bővülhetnek, ezáltal összhangban lesznek a legmodernebb klinikai elvárásokkal. A fejlesztések 2023 őszéig megvalósulnak.

A Siklósi Kórház egyébként az egynapos sebészetet is szeretné fejleszteni, hiszen erre nagyon nagy az igény. Az intézmény vezetősége kapacitásbővítésre is adott be igényt. 

Legolvasottabb cikkeink