• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sok ultrafeldolgozott élelmiszer növeli a korai halál esélyét

Lapszemle MA 06:21 Forrás: Telex
A sok ultrafeldolgozott élelmiszer növeli a korai halál esélyét

10 százalék extra ultrafeldolgozott élelmiszer bevitele 3 százalékkal növeli annak esélyét, hogy az ember 75 éves kora előtt meghal.

Minél több ultrafeldolgozott élelmiszert eszik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy nem éli meg a 75 éves kort – írja a Guardian egy nemzetközi kutatás hétfőn publikált eredményei alapján, szemlézte a Telex. Azt már eddig is tudtuk, hogy ezek a termékek nem kifejezetten egészségesek, de a kutatás szerint a veszélyük nem elenyésző.

A tanulmányban felvázolt eredmények alapján 10 százalék extra ultrafeldolgozott élelmiszer (Ultra processed Food – UPF) bevitele 3 százalékkal növeli annak esélyét, hogy az ember 75 éves kora előtt meghal. Ehhez 8 nyolc olyan országban kutattak, amik között van, ahol alacsony, közepes és kifejezetten gyakori az ilyen jellegű termékek fogyasztása.

Az is fontos, hogy az egyének teljes energiabevitelének hány százaléka ilyen élelmiszer. Ez az USA-ban a legtöbb, 54,5 százalék, és ez ott a korai halálozások 13,7 százalékáért felelős. A vizsgált országok közül Angliában a legrosszabb a helyzet, ott a társadalom energiabevitelének 53,7 százaléka valamilyen UPF, ami a korai halálozások 13,8 százalékáért felelős. Minél több ilyet eszik valaki, annál veszélyesebbek, így jött ki a minden 10 százalékkal járó 3 százalékos kockázatemelkedés. Azt azonban fontos kiemelni – és a szerzők is így tesznek –, hogy nem arra találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy az ilyen élelmiszerek biztosan halált okoznak, hanem arra, hogy hozzájárulnak a korai halálozáshoz.

De mik is azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek? Ezek iparilag előállított élelmiszerek, amelyek általában természetes összetevőkből állnak, de olykor szerves vegyületekből szintetizálják ezeket. Az előállításuk legtöbbször olcsó, gyakran sok adalékanyagot, tartósítószereket, színezékeket, ízesítőket tartalmaznak, amelyek nem ritkán addiktívvá teszik ezeket a termékeket. Ilyenek például a bolti kenyerek, előre csomagolt ételek, gabonapelyhek, a kolbász és más húskészítmények, cukros üdítők, édességek.

A teljes információ a cikkben.