• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A sürgősségi nem gyorsétterem

Lapszemle 2019.09.09 Forrás: szabadfold.hu
A sürgősségi nem gyorsétterem

Elég kezdetleges az egészségügyi kultúra, sok ember nincs tisztában azzal, hová célszerű fordulnia egészségügyi segítségért.

Hétvégén, egy 24 órás ügyelet alatt átlag 80 beteget vizsgálnak meg és látnak el a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi osztályán. A „sürgin” nappal három orvos teljesít szolgálatot, kettő a belgyógyászati, egy a traumatológiai részlegen. Éjszakára a belgyógyászaton is csak egy orvos marad.

Működik azonban mögöttük a háttér: labor, röntgen, nővérek, adminisztrátorok, beteghordók. A kórházi osztályokról szakorvosi konzulenst lehet kérni, a sérülteket pedig – ha olyan természetű a sérülésük – meg is műtik a baleseti sebészeten. Ideg- és mellkassebészet nincs a szentesi kórházban, van ellenben helikopter leszálló, így aki ilyen műtétre szorul, azt a diagnózis megállapítása után Szegedre vagy Budapestre szállítják - írta az osztályon készített riportjában a Szabad Föld.

A szentesi „sürgi” ugyan Csongrád megyében van, de ellátási területébe Szentes, Csongrád és Mindszent városok körzetén túl Kunszentmárton és számos Jász-Nagykun-Szolnok megyei község is beletartozik, ahogyan huszonhat szociális otthon is a sok-sok idős gondozottal. Dr. Késmárky József dolgozik ezen az estén a baleseti részlegen. Óriási a rutinja, ötven éve orvos.

– Akinek itt lenne a helye, az gyakran nem jön vagy csak késve, akinek meg elég lenne egy borogatás, az sürget bennünket, hogy készíttessünk röntgent, CT-t, ultrahangot, de azonnal – magyarázza.

– Annak kell a sürgősségire jönnie, akit valamilyen baleset ér: leesik a tetőről, létráról, letörik alatta a gyümölcsfa ága, saját maga vagy valaki más levágja a végtagját a láncfűrésszel. Itt a helye a közlekedési balesetet szenvedetteknek is vagy annak, akit felöklel a tehén. De aki azzal érkezik, hogy fáj a dereka, és azt mondta neki a szomszéd, hogy nálunk nem kell hetekig várni egy röntgenvizsgálatra, annak nem örülünk.

Elképesztő sztorikat mesélnek, egyiket a másik után. Egy fiatal hölgy például azért állított be éjjel részegen, hogy a buliban feltörte a tűsarkú a lábát. Valaki más azzal jött szombat este, hogy kedden elesett és fáj a lába. Kérdezték tőle, miért nem fordult korábban orvoshoz? Azt felelte, várta, hogy javuljon.

Nem javult, mert bokatörése volt, ami négy-öt nap után maradandó károsodással járhat, ha a beteg nem kap szakszerű ellátást. A teljes riport itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink