• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A szakember szerint betarthatatlan a menzai sórendelet

Lapszemle 2022.09.27 Forrás: bama.hu
A szakember szerint betarthatatlan a menzai sórendelet

Ha most a sóhiány miatt elutasítja a gyerek az ételt, és ezért éhes marad, az legalább akkora egészségügyi kockázat.

Elkezdték a közétkeztető cégeket büntetni amiatt, mert az előírt mennyiségnél több sót tartalmazott a napi menü. A 2015-ös közétkeztetési rendelet erről szóló részét tavaly szeptember óta kell betartani, ugyanakkor – mint azt a bama.hu-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke elmondta, – betarthatatlan az előírás.

– Már a beszállított élelmiszerek sótartalma sem támogatja azt az elvárást, ami a rendeletben pont egy éve szeptemberben életbe lépett. Óvodásoknál 2, másoknál 3,5 gramm sót tartalmazhat a napi menü. Ez nem tartható, hiszen a felvágottak, a sajtok, a hús, a húskészítmények, vagy a pékáruk már tartalmaznak annyi sót, hogy sok esetben az ebédhez nem is adnak, vagy elvileg nem adhatnának. Só nélkül viszont nem lehet főzni, ezt mindannyian tudjuk, hiszen a sónak ízfokozó szerepe is van, emellett a fogyasztó a sóhiányt nagyon gyorsan érzékeli – mondta a KÖZSZÖV elnöke.

Mert ha most a sóhiány miatt elutasítja a gyerek az ételt, és ezért éhes marad, az legalább akkora egészségügyi kockázat, mint az, hogy a sótartalom esetleg néhány esetben magas vérnyomást okoz negyven év múlva. Ráadásul a mai élelmiszerárak mellett megindul egyfajta pazarlás, hiszen azt az élelmiszert, amit nem ettek meg, kidobjuk – magyarázta Zoltai Anna.

A KÖZSZÖV elnöke hangsúlyozta: lehet kevés só, vagy só felhasználása nélkül jól főzni, de nem abból az árból, amiből a közétkeztetés főz. Ott más minőségű alapanyagokkal kell dolgozni.

 

Legolvasottabb cikkeink