Ha most a sóhiány miatt elutasítja a gyerek az ételt, és ezért éhes marad, az legalább akkora egészségügyi kockázat.
Elkezdték a közétkeztető cégeket büntetni amiatt, mert az előírt mennyiségnél több sót tartalmazott a napi menü. A 2015-ös közétkeztetési rendelet erről szóló részét tavaly szeptember óta kell betartani, ugyanakkor – mint azt a bama.hu-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke elmondta, – betarthatatlan az előírás.
– Már a beszállított élelmiszerek sótartalma sem támogatja azt az elvárást, ami a rendeletben pont egy éve szeptemberben életbe lépett. Óvodásoknál 2, másoknál 3,5 gramm sót tartalmazhat a napi menü. Ez nem tartható, hiszen a felvágottak, a sajtok, a hús, a húskészítmények, vagy a pékáruk már tartalmaznak annyi sót, hogy sok esetben az ebédhez nem is adnak, vagy elvileg nem adhatnának. Só nélkül viszont nem lehet főzni, ezt mindannyian tudjuk, hiszen a sónak ízfokozó szerepe is van, emellett a fogyasztó a sóhiányt nagyon gyorsan érzékeli – mondta a KÖZSZÖV elnöke.
Mert ha most a sóhiány miatt elutasítja a gyerek az ételt, és ezért éhes marad, az legalább akkora egészségügyi kockázat, mint az, hogy a sótartalom esetleg néhány esetben magas vérnyomást okoz negyven év múlva. Ráadásul a mai élelmiszerárak mellett megindul egyfajta pazarlás, hiszen azt az élelmiszert, amit nem ettek meg, kidobjuk – magyarázta Zoltai Anna.
A KÖZSZÖV elnöke hangsúlyozta: lehet kevés só, vagy só felhasználása nélkül jól főzni, de nem abból az árból, amiből a közétkeztetés főz. Ott más minőségű alapanyagokkal kell dolgozni.