• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szódabikarbóna-őrület és ami mögötte van

Lapszemle 2019.08.02 Forrás: magyarnemzet.hu
A szódabikarbóna-őrület és ami mögötte van

Vajon létezik-e olyan szer, ami éppen olyan hatékony a vízkő, mint tumor ellen?

Ötven dolog, amire jó a szódabikarbóna – hirdeti az egyik ismert online portál cikkének címe. Szórj szódabikarbónát a párnádra/vasalódra/a csirkéhez/a nyelvedre, a hajadra (a sor a végtelenségig folytatható), mert nemcsak hogy lemarja a rozsdát, megöli a baktériumokat, elűzi a kellemetlen szagokat és hetekig életben tartja a vágott virágot, de lágyítja a bőrt, fehéríti a körmöt, eltünteti a korpát, fogyaszt és természetesen tíz évet fiatalít is – olvasható egészen „hiteles” forrásokból. A legkomolyabb és legveszélyesebb állítás azonban az, miszerint a „tudósok is meghökkentek” a felfedezésen, mely szerint a nátrium-hidrogén-karbonát segít a daganatsejtek elpusztításában.

De vajon létezik-e olyan szer, ami éppen olyan hatékony a vízkő-, mint a fogkő-eltávolításban, miközben ez utóbbi esetében ártalmatlan, valamint ami azzal, hogy lúgosít, erősíti az immunrendszert és hatékonyan küzd a tumorok ellen? - tette fel a kérdést a magyarnemzet.hu.

Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai (gyógynövénytani) Intézetének docense azt mondta, ő is felfigyelt már arra, hogy a szódabikarbóna-hiedelem évek óta keményen tartja magát, ezért egy blogbejegyzésében fel is tette a kérdést: Vajon kik azok, akik a szódabikarbónát csodaszerként tartják számon? Azok, akik mindig hiányoztak, amikor biológia- vagy kémiaóra volt? Vagy akik a szódabikarbóna-eladásból építik a villájukat? Mert hogy akinek van legalább némi természettudományos műveltsége, az biztosan nem hiszi el mindezt erről az egyébként hasznos vegyületről – vélte Csupor Dezső.

A szakember szerint az ismerethiányon túl egészen prózai oka van a szódabikarbóna-legendának. Egy könnyen hozzáférhető, olcsó szerről van szó, amihez körítettek egy mesét, amely szerint csak azért szorult vissza a használata, mert a gyógyszeripar ebben ellenérdekelt, hiszen különben hogyan adná el a saját drága termékeit? Az embereknek, úgy látszik, szükségük van „csodaszerekre” – vonta le a következtetést a docens. Most szódabikarbóna-őrület van, jelenleg ez a vegyület tölti be a könnyen és olcsón hozzáférhető, mégis eltitkolt, elnyomott, mindenre jó szer szerepét. A legrosszabb, teszi hozzá Csupor Dezső, hogy pénzéhes alternatív gyógyászok, sőt orvosok is részt vesznek a hiedelem életben tartásában.

Legolvasottabb cikkeink