• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A túlterhelt háziorvosok az igazoláscunami áldozatai

Lapszemle 2019.09.02 Forrás: atv.hu
A túlterhelt háziorvosok az igazoláscunami áldozatai

Lemérték, a házi gyerekorvosok munkaidejének körülbelül 30-40 százaléka megy el az igazolások írásával.

Értelmetlen szabályozás, ráadásul a mostani szabályok szerint az iskolának még akkor is kell az orvosi igazolás, ha a szülő teljesen egyedül is képes volt ápolni és meggyógyítani a gyereket, orvosi segítség nélkül. A gyerekbetegségek 90%-a ilyen. Ezt elégelték meg a gyerekorvosok, akik egy petíciót indítottak annak érdekében, hogy a szülő igazolhassa a hiányzásokat az orvosok helyett. A témáról az ATV Heti Naplója készített riportot.

Ahogyan a diákok idősebbek és tapasztaltabbak lesznek egyre ravaszabbak is. Az interneten már arról is találunk videót, mik a legbiztosabb módszerei a sulikerülésnek. Magyarországon félévente 3 napot igazolhat a szülő, ha ezen túl távol marad a gyerek az iskolától, azt már csak előzetes engedélykérelemmel, vagy orvosi papírral lehet igazolni. Ez viszont az iskola hatásköre a házirend keretein belül. Ha akarnák, megemelhetnék a szülő által igazolható napok számát, de erre szinte alig van példa, berögzült reflex a 3 nap.

...

Pár évtizeddel ezelőtt még egy-egy járvány komoly fenyegetést jelentett, fontos volt az orvosi kontroll. Ma már viszont ezek a betegségek szinte az utolsó szálig gyógyíthatóak antibiotikummal, ha pedig komoly a fenyegetés, úgysem a háziorvos asztala lesz intézkedni, hanem közbelép az ÁNTSZ. Pont ezért lett most elegük a gyerek háziorvosoknak. Dr. Korausz Etelka Pomázon visz gyerek háziorvosi praxist, ő például gyűjtögeti a lehetetlenebbnél lehetetlenebb igazolásokat, amikkel hozzáfordultak. ...Szerinte nem csak a gyerekorvosok, de a kistelepüléseken az úgynevezett vegyespraxisokban felnőtt és gyerek pácienseket egyaránt ellátó, egyébként is túlterhelt háziorvosok is az igazoláscunami áldozatai.

“A mi munkaidőnknek körülbelül 30-40 százaléka ezzel megy el. Lemértük, többször is. Ebbe beletartozik az is, hogy valaki csak betelefonál igazolásért, de akkor elmagyarázza, hogy a gyerek miért hiányzott, hány napot és mikor menne iskolába, és hova tegyük az igazolást, és ki jön érte” – mondta a gyerekorvos.

Etelka igazolása viszont igazolás extrákkal. A papíron nem csak a szokásos hivatalos szöveg szerepel, hanem egy magyarázat az orvosi igazolások feleslegességéről és a link egy petícióhoz, amit már több mint 10 ezren aláírtak, hogy a szülő igazolhassa a hiányzásokat az orvosok helyett. Etelka szerint azért is reménykednek benne, hogy minél több szülő aláírja ezt, mert ez az ő érdekük is, nem csak az orvosoké.

...

A petíció egyik ötletgazdája, a szomszédos Budakalászon praktizáló Tordas Dániel szerint a jelenlegi rendszerrel nem csak az a baj, hogy az egyébként is egyre fogyatkozó orvostársadalomra rak egyre nagyobb adminisztrációs terhet, hanem egészségügyi, sőt nemzetgazdasági vonatkozása is van. "A gyerek a váróteremben ugyanúgy elkaphat bárányhimlőt, hasmenést, tehát elkaphatja a többi betegséget is. Tehát ez egészségügyi kockázat is. Különösen akkor, hogy ha a hiányzásnak az időtartamát is nekünk kell igazolni a jogszabály szerint, ami azt jelenti, hogy a szülő úgy ítéli, hogy most már egészséges a gyerek, lejön hozzánk az egészséges gyerekkel a betegekkel teli váróterembe. Orvosszakmai szempontból teljesen betarthatatlan jogszabály” – mondta Tordas.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink