• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

A VR segíthet az ADHD diagnosztizálásában

Lapszemle 2023.09.27 Forrás: index.hu
A VR segíthet az ADHD diagnosztizálásában

A gyerekek szemmozgása egy virtuális valóságban játszott memóriajáték közben segíthet a betegség azonosításában.

A Scientific Reports című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a gyerekek szemmozgása egy virtuális valóságban játszott memóriajáték közben segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedők azonosításában - írja az index.hu.

Az ADHD olyan idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amely elsősorban a gyermekeket érinti, de felnőtteknél is előfordulhat. Az ADHD-t a figyelmetlenség, a hiperaktivitás és az impulzivitás tartós mintái jellemzik, amelyek jelentősen zavarják az érintett mindennapi működést és jólétet. Az ADHD-s gyermekek és felnőttek nehézségekkel küzdenek a tartós figyelmet, szervezést és impulzuskontrollt igénylő feladatoknál.

Bár az ADHD könnyen azonosítható a gyermekek természetes viselkedésének megfigyelésével, különösen a velük sok időt töltő személyek által, a diagnosztikai eljárások még mindig főként a pszichometria eszközeire támaszkodnak, amelyeket formális pszichodiagnosztikai környezetben alkalmaznak. Emiatt az ADHD-t valószínűleg nem fedezik fel az érintetteknél, hacsak nem történnek olyan események, amelyek miatt a gyermek gondozója szakembertől kér segítséget.

Egy finnországi gyerekek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a VR-játékok közbeni szemmozgás felhasználható az ADHD-s gyermekek azonosítására. A tanulmány szerzője, Liya Merzon és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy lehetséges-e az ADHD-s gyermekek felismerése egy naturalisztikusabb környezetben – írja a Psypost.

Nemrégiben kifejlesztettek egy olyan virtuálisvalóság-feladatot, amely lehetővé teszi számukra, hogy felmérjék a figyelem és a végrehajtó funkciók hiányosságait olyan VR-körülmények között, amelyek hasonlítanak azokra, amelyeknél az ADHD tipikusan megnyilvánul.

Ebben a vizsgálatban szemmozgáskövetéssel próbálták megkülönböztetni az ADHD-s és az ebben a rendellenességben nem szenvedő gyermekeket a szemmozgásaik mintái alapján, miközben a feladatokat végrehajtják a virtuális valóságban.

A vizsgálatban 37 ADHD-val diagnosztizált gyermek és 36 olyan gyermek vett részt, akiknél nem állt fenn a rendellenesség. Valamennyi résztvevő 9 és 13 év közötti volt. Minden résztvevő 70 feladatot teljesített a virtuális környezetben. A vizsgálat teljes időtartama 25-35 perc volt. A VR-headset követte az azt használó gyermek szemmozgását.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ADHD-s csoport alacsonyabb pontszámot ért el a feladatokban.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink