• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A WHO szerint gyorsan fogy az idő

Lapszemle 2020.02.22 Forrás: nepszava.hu
A WHO szerint gyorsan fogy az idő

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell.

Rövid idő leforgása alatt 16 emberről derült ki Olaszországban, hogy megfertőződött az új koronavírussal, derül ki a Rai News cikkéből. 14 eset lombardiai, ott tíz községben vezettek be izolációs intézkedéseket. 2-en Veneto régióban kaphatták el a betegséget az első tesztek eredményei szerint. Két Padova környéki idős személyről van szó.

A vírust egy Kínából hazatérő illető terjeszthette Olaszországban. A fertőzöttek közül először egy 38 éves férfi fordult orvoshoz csütörtökön: influenzás tünetekkel ment a codognói kórházba február 18-án, majd hazaküldték. Azután tért vissza, hogy rosszabbul lett, állapota jelenleg is súlyos. Elkapta a betegséget terhes felesége, egy ismerőse, akivel focizott, az ismerősének bár-tulajdonos apja, és a bár három vendége is részletezi a Rai, írja a Népszava.

Mindannyiukat elkülönítették, csak úgy, mint további 250 embert, akik kapcsolatba kerülhettek a betegekkel. 

Közülük 149-en ápolók, orvosok és családtagjaik, akik a 38 éves beteg férfival találkoztak. A hatóságok arra kérik azokat, akiken a koronavírusra jellemző tünetek mutatkoznak, hogy ne kórházba menjenek, hanem a 112-es segélyhívó számot hívják. Az olasz egészségügyi minisztérium arra emlékeztet: hasonló járványkitörés történt januárban Németországban is, egy autóipari cég munkatársaihoz köthetően. A hatóságok határozott intézkedéseinek hála, sikerült megfékezni a vírus terjedését. Úgy vélik, ez Olaszországban is sikerülni fog.

Az észak-olaszországi Codogno városkában bezáratták a közintézményeket, éttermeket és kávézókat. A lombardiai Casalpusterlengóban keddig zárva tartanak az iskolák, Castiglione d'Addában pedig a könyvtárak, közhivatalok, tornatermek és szemétlerakók zárnak be.

A római fertőző betegségek kórházában további három fertőzöttet ápolnak, közöttük egy vuhani kínai házaspárt és egy olasz pácienst, akik két heti vírusellenes kezelés után tartósan vírusmentes

WHO: gyorsan fogy az idő

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell - mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója. Arra kérdésre válaszolva, hogy a COVID-19 vírus okozta iráni és libanoni halálesetekkel fordulópontjához érkezett-e a járvány, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette: gyorsan cselekedni kell, mielőtt kifutunk az időből.

Legolvasottabb cikkeink