• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Áder János megdicsérte a kormányt

Lapszemle Forrás: Népszava

Kincses Gyula, az egészségügyi tárca államtitkára volt az egyik főszereplő tegnap az Országgyűlésben.

Kincses Gyula, az egészségügyi tárca államtitkára volt az egyik főszereplő az Országgyűlésben – tudósít a Népszava. A fideszes Mikola István még mindig nem érti a kormány vizitdíj melletti érveit. Az ellenzéki képviselő a parlamentben napirend előtt - miközben a vizitdíj ellen szóló érveket sorolta - kijelentette, hogy a vizitdíjjal valóban elérték, hogy az orvoshoz fordulások száma 10-30 százalékkal csökkent, de ez szerinte azért van, mert vannak, akik a 300 forintos díjat nem tudják kifizetni. A fideszes politikus úgy vélte, a vizitdíj azt jelenti, hogy az emberek zsebéből kiveszik a pénzt, miközben sokan nem tudják kifizetni a szükséges gyógyszereket. Kincses Gyula államtitkár másként látja a vizitdíj egy évét, aki azt is elismerte, hogy a hálapénz visszaszorítását nem sikerült nagymértékben előmozdítani. Szerinte összességében pozitív hatása van a díjnak. Közölte, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) származó adatok szerint évi 22 milliárd forint bevétel származik a vizitdíjból és a kórházi napidíjból.

Hangsúlyozta, hogy ez a háziorvosoknak 160-200 ezer forint pluszbevételt jelent, vagyis akár 25 százalékos növekedést. Megjegyezte, hogy a kórházak 10-30 millió forintos növekedést tudhatnak magukénak, ami kisebb arány, mint a háziorvosoké. Az államtitkár közölte, hogy az orvosi ellátás igénybevétele csak kismértékben csökkent. Hozzátette, sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy egy alkalommal három hónapra íratnak föl gyógyszert, és széles a kompenzációs lehetőségek köre.

Kökény Mihály, a bizottság MSZP-s elnöke közölte, a testület egyhangúlag elfogadta a kiegészített választ. A fideszes Áder János és a KDNP-s Soltész Miklós még tavaly év végén a súlyosan fogyatékos gyerekek kísérőjének járó utazási költségtérítés megszüntetését kifogásolta. Kökény elmondta, a kormány áttekintette a helyzetet és 2009-től az oktatási tárca veszi át a feladatot, az addig hátralévő időre visszaállítják a korábbi támogatási rendszert, a gyerekkel azonos térítés illeti meg a kísérőt. Hozzátette, a 18 forint kilométerenkénti összeggel egyetértett a fogyatékosügyi tanács. Áder János megköszönte, hogy a kormány szokatlanul rövid időn belül korrigálta a korábbi döntést és a probléma megszűnt.

Legolvasottabb cikkeink