• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Adományozás, eszközfejlesztés, biztonsági intézkedések az intézményekben

Lapszemle MA 06:01 Forrás: Weborvos összefoglaló
Adományozás, eszközfejlesztés, biztonsági intézkedések az intézményekben

Műszer- és eszközadományokról, valamint a fertőző betegségek megelőzésére bevezetett betegbiztonsági intézkedésekről jöttek kórházi, rendelői hírek.

Az elmúlt időszakban megnövekedett felső légúti tünetekkel járó megbetegedések miatt – a betegek és munkatársak védelmében – a Budapesti Szent Margit Kórházban október 3-tól szigorú változásokat vezetnek be, melyek egyarát vonatkozik a betegekre és hozzátartozókra is. Többek között a maszkviselés kötelezettségét is elrendelték az intézményben - adta hírül a kórház Facebook-bejegyzése nyomán az index.hu.

A fertőző megbetegedések számának emelkedése miatt péntektől kötelező a maszkviselés lesz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház tagkórházainak fokozott kockázatú, járó- és fekvőbeteg-ellátást végző osztályain és részlegein is. A korlátozás az összes tagkórházra kiterjed, vagyis a nyíregyházi tagkórház két telephelyére, a nagykállói, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a vásárosnaményi gyógyintézményekre, illetve a nyírbátori szakrendelőre is érvényes - emlékeztetett a lap.

Életmentő lehet az egri kórháznak adományozott eszköz

A Heves Vármegyei Vadászkamara egy videolaringoszkópot adományozott a Markhot Ferenc Kórház a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztálya számára - írta a heol.hu.

Dr. Gyetvai Róbert, a Markhot Ferenc Kórház a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztályvezető főorvosa elmondta, alkati adottságok vagy sérülés miatt előfordulhat, hogy a normál eszközzel nem lehet levezetni a lélegeztető csövet a műtéti altatáshoz. Ilyenkor jelent nagy segítséget az adományozott, csaknem 1 millió forintos videolaringoszkóp, amely kamera segítségével közvetlenül a legcsőhöz tudja vezetni. Ebből az életveszély elhárításában fontos eszközből egy már volt a kórházban, de nagy igénybevételének volt kitéve – magyarázta a főorvos.

Hangsúlyozta, hogy a választott időpontban zajló műtétek esetében is fontos, de határozottan életmentő az akut, műtétre nem előkészített betegek esetében. Elmondta, az intubálás az aneszteziológus munkájának legveszélyesebb része, a legtöbb incidens eközben történik.

Új műszerekkel gazdagodott a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Két darab, középfül vizsgálatára alkalmas, úgynevezett kézi tympanométer készüléket kapott közel 2,5 millió forint értékben a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti Osztálya az OTOGYN Kft-től – számolt be róla a kórház közleménye nyomán a baon.hu

Az eszközök közül az egyik a rendelőintézeti szakrendelés, a másik a fekvőbeteg-osztály ambulanciájának munkáját könnyíti meg a jövőben. A vizsgálatot eddig kizárólag az audiológián végezték a szakemberek. – A műszer főleg gyermekek esetében lesz nagyon hasznos. A leggyakoribb gyermekbetegségek között van a savós középfülgyulladás, de náluk nehezebben vizsgálható. Ezzel a kézi műszerrel az orvosnak és a gyerekeknek is könnyebb lesz a vizsgálat - hangzott el az átadón.

Klinikai kémiai automatával gazdagodott a miklósi egészségügyi központ

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Szabadszállási Gazdakör működési területére meghirdetett Civil szervezetek eszközbeszerzése című felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet a kunszentmiklósi önkormányzat, ami sikeresnek bizonyult - tudatta a baon.hu.

A mintegy 13 millió forintos európai uniós és hazai finanszírozású támogatást a város tíz százalékos önerővel egészítette ki. A rendelkezésre álló összegből klinikai kémiai automatát vásároltak a helyi egészségügyi központ számára. A gép alkalmas többféle mérési módszer végrehajtására, kémiai vizsgálatok elvégzésére, takarékos vegyszer használatára és sürgősségi feladatok ellátására. Az új készülék szervizháttérrel került átadásra.