• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Aggasztó képet fest a magyar kamaszokról a WHO felmérése

Lapszemle 2020.06.02 Forrás: InfoStart
Aggasztó képet fest a magyar kamaszokról a WHO felmérése

A szocioszomatikus tüneteket (fej- és hátfájás, ingerlékenység és idegesség vagy reggeli fáradság) tekintve némi romlás tapasztalható.

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése az európai országokban élő serdülőkorú fiatalok egészségmagatartásáról. A magyar adatokat is elemző kutatás azt mutatja, hogy a négy évvel ezelőtti méréshez képest több serdülő számol be mentális egészséggel kapcsolatos problémáról - írta az Infostart.  A felmérés jóval a Covid-járvány kitörése előtt készült.

A nemzetközi kutatásban közreműködött az ELTE Pszichológiai Intézete is, amelynek tudományos főmunkatársa, Németh Ágnes szerint soktényezős jelenségről van szó, emiatt nehéz megragadni, a fiatalok miért érzik úgy, hogy mentális, lelki problémáik vannak. Mint magyarázta, mentális egészség alatt értendő többek között általában a fiatalok közérzete, hogy milyennek tartják az egészségüket, hogy mennyire elégedettek a jólétükkel, valamint hogy mennyire mutatnak testi-lelki tüneteket (kifáradás, elalvási nehézségek, ingerlékenység, idegesség) a hétköznapokban. Ez pedig szoros összefüggést mutat azzal, hogy a serdülőkorúak hogyan viszonyulnak az iskoláikhoz – tette hozzá Németh Ágnes.

A WHO kutatása ki is tér arra, hogy a fiatalok mennyire szeretik az iskolájukat, illetve mennyire érzik nyomasztónak az ottani feladatokat, a válaszok pedig sajnos romló tendenciát mutattak Európa-szerte – fogalmazott a szakember.

A mentális egészségügyi vagy más néven szubjektív jóléti mutatók általánosságban – a négy évvel korábbi vizsgálathoz képest – nem romlottak Magyarországon, azonban eleve elég magas (nagyjából 30 százalék) azon magyar serdülőkoruknak (általános- és középiskolásoknak) az aránya, akik hangulatzavarokkal küzdenek – jegyezte meg az ELTE tudományos főmunkatársa. Ami azt jelenti, hogy ők rizikófaktort képeznek a depresszió mint betegség kialakulása szempontjából.

Az élettel való elégedettség mutatója sem változott, ugyanakkor a szocioszomatikus tüneteket (fej- és hátfájás, ingerlékenység és idegesség vagy reggeli fáradság) tekintve némi romlás tapasztalható – itt elsősorban a lányok a veszélyeztetettebbek.

 

Legolvasottabb cikkeink