• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Aggódik a kormány, de nem szigorít

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: Népszava Online
Aggódik a kormány, de nem szigorít

Most megint leállították a tervezhető beavatkozásokat, mostantól csak a sürgős, életveszélyes eseteket látják el.

Újabb csúcsterhelésre készülnek a kórházak és a kabinet is, amely azonban eddig csak egészségügyi készültségről döntött, érdemi szigorításról nem - írja a népszava.hu.

Ahogy tavaly tavasszal, most megint leállították a tervezhető beavatkozásokat, mostantól csak a sürgős, életveszélyes eseteket látják el. A műtőket, s azzal a nemrég újraindított egynapos ellátásokat is leállították – erről számoltak be lapunknak kórházi vezetők pénteken. Hozzátették: betegeket nem küldenek haza, csak újakat nem vesznek fel. Az orvosokat, nővéreket sorra vonják be a covid-ellátásba. Azután beszéltek erről, hogy Orbán Viktor kormányfő a pénteki rádiónyilatkozatában közölte, emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

Információink szerint a kórházak nagyobb hányadában még bőven van ágy, ám ezek ütemesen telnek. Úgy tudjuk azonban, hogy a Dél-Pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Szent János továbbá a Jahn Ferenc kórház intenzív osztályain már alig van szabad hely. Kisegítésükre már felkészülnek újabb fővárosi intézmények. Erre szükség is lehet: miközben 123 áldozatról számoltak be, meredeken nő az új esetek száma, pénteken 4668 új fertőzöttet regisztráltak, 5027 beteget ápoltak kórházban, akik közül 451-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor közlése szerint a szabad kórházi ágyak száma 15 ezer 831. Mint mondta, összesen 2296 olyan ágy van, amely mellett ott áll a lélegeztetőgép is – a több tízezer korábban megvásárolt eszközről ezúttal nem tett említést. Mint mondta: ő is arra számít, hogy a következő két-három hétben várhatóan drasztikusan nőni fog a fertőzöttek száma, így az egészségügy terhelése is. Érdemi szigorításokról mégsem beszélt.

A járványhelyzet drasztikus romlása már csak azért is így lehet, mert – Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint – a vírus brit mutációja után a dél-afrikai variánst is kimutatták Magyarországon. Ezek pedig – a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint – nagyobb veszélyt jelentenek: míg a nyálkahártyára kerülő eredeti vírusból 100 sem volt elegendő a fertőzéshez, addig a mutációkból már sokkal kevesebb is megbetegedést okozhat. (Épp ezért többen azt mondták, még fontosabb a maszk viselése, sőt, ha lehet, akkor akár egy sebészeti- és egy textilmaszkot is érdemes lehet egyszerre hordani.) A vírusmutációk ráadásul nemcsak könnyebben fertőznek, hanem súlyosabb megbetegedést is okozhatnak. Ezért arányaiban már most több a kórházban kezeltek száma, mint a második hullám csúcsán volt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink