• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Agyvérzés – a mindent lebénító érzés?!

Lapszemle 2019.12.07 Forrás: ATV
Agyvérzés – a mindent lebénító érzés?!

Gyermek esetében is gondolni kell rá, hogy itt azonnali segítség kell, a megfelelő centrumba kell a betegnek három órán belül kerülni.

Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok, hiszen az agyi katasztrófa húsz percenként lecsap valakire. Az ATV Jakupcsek Plusz című műsorában erről láthattak beszélgetést a nézők: a műsor vendégei Halász Gábor médiaszakember, polgármester, aki népszerű sorozatszínészként tapasztalta meg a szélütést, Sarkadi Gabriella a StrokeInfo Alapítvány képviselője, aki annak idején olyan agytörzsi stroke-ot élt túl, amibe 10-ből kilencen belehalnak, valamint Dr. Óváry Csaba neurológus, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója volt.

Óváry Csaba a műsorban elmondta, a stroke-ellátás csapatmunka, ami ott kezdődik, hogy kell valaki, aki észleli, hogy baj van, aki mentőt hív még diagnózis nélkül, arra gondolva, hogy ez lehet stroke. Fontos, hogy ez nem életkorhoz kötött betegség, akár gyermeknek is lehet stroke-ja, az elmúlt évben az OKITI legfiatalabb stroke-betege általános iskolás volt, éppen az iskolában lett rosszul. Tehát gyermek esetében is gondolni kell rá, hogy itt azonnali segítség kell, a megfelelő centrumba kell a betegnek három órán belül kerülni.

A kérdésre, vajon a férfiakat miért sújtja mintegy öt évvel korábban a betegség, Óváry Csaba elmondta, az alkoholfogyasztás, a dohányzás nagyon erős rizikófaktorok és ezek a férfiak körében lényegesen gyakoribbak.

Maga az életkor is a nem befolyásolható rizikófaktorok közé tartozik. Azt mondjuk, hogy minden negyedik férfi és minden ötödik nő az élete során valamilyen súlyosságú stroke-ot kap, s a nők azért vannak többen, mert hosszabb az élettartamuk- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az első szélütés után meg lehet-e előzni az újabbat, a főigazgató elmondta, a csapatmunka itt is érvényesül, hiszen az akut stroke-elllátás után annak is utána kell járni, hogy mi okozta az agyi katasztrófát, s miként lehet megelőzni, ehhez adunk egy gyógyszeres és életmódbeli stratégiát, és ha ezt valaki betartja, akkor nagyon-nagyon ritkán tapasztaljuk, hogy valakit egy ismételt stroke-kal hoznak vissza hozzánk. Az adás megtekinthető itt

Legolvasottabb cikkeink