• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Agyvérzés – a mindent lebénító érzés?!

Lapszemle 2019.12.07 Forrás: ATV
Agyvérzés – a mindent lebénító érzés?!

Gyermek esetében is gondolni kell rá, hogy itt azonnali segítség kell, a megfelelő centrumba kell a betegnek három órán belül kerülni.

Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok, hiszen az agyi katasztrófa húsz percenként lecsap valakire. Az ATV Jakupcsek Plusz című műsorában erről láthattak beszélgetést a nézők: a műsor vendégei Halász Gábor médiaszakember, polgármester, aki népszerű sorozatszínészként tapasztalta meg a szélütést, Sarkadi Gabriella a StrokeInfo Alapítvány képviselője, aki annak idején olyan agytörzsi stroke-ot élt túl, amibe 10-ből kilencen belehalnak, valamint Dr. Óváry Csaba neurológus, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója volt.

Óváry Csaba a műsorban elmondta, a stroke-ellátás csapatmunka, ami ott kezdődik, hogy kell valaki, aki észleli, hogy baj van, aki mentőt hív még diagnózis nélkül, arra gondolva, hogy ez lehet stroke. Fontos, hogy ez nem életkorhoz kötött betegség, akár gyermeknek is lehet stroke-ja, az elmúlt évben az OKITI legfiatalabb stroke-betege általános iskolás volt, éppen az iskolában lett rosszul. Tehát gyermek esetében is gondolni kell rá, hogy itt azonnali segítség kell, a megfelelő centrumba kell a betegnek három órán belül kerülni.

A kérdésre, vajon a férfiakat miért sújtja mintegy öt évvel korábban a betegség, Óváry Csaba elmondta, az alkoholfogyasztás, a dohányzás nagyon erős rizikófaktorok és ezek a férfiak körében lényegesen gyakoribbak.

Maga az életkor is a nem befolyásolható rizikófaktorok közé tartozik. Azt mondjuk, hogy minden negyedik férfi és minden ötödik nő az élete során valamilyen súlyosságú stroke-ot kap, s a nők azért vannak többen, mert hosszabb az élettartamuk- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az első szélütés után meg lehet-e előzni az újabbat, a főigazgató elmondta, a csapatmunka itt is érvényesül, hiszen az akut stroke-elllátás után annak is utána kell járni, hogy mi okozta az agyi katasztrófát, s miként lehet megelőzni, ehhez adunk egy gyógyszeres és életmódbeli stratégiát, és ha ezt valaki betartja, akkor nagyon-nagyon ritkán tapasztaljuk, hogy valakit egy ismételt stroke-kal hoznak vissza hozzánk. Az adás megtekinthető itt

Legolvasottabb cikkeink