• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Akadályozták az ombudsman munkatársait az idősotthon ellenőrzésénél

Lapszemle 2019.11.05 Forrás: nepszava.hu
Akadályozták az ombudsman munkatársait az idősotthon ellenőrzésénél

Orvos heti kétszer két órát rendelt, de csak azokat a lakókat vizsgálta, akiknél az ápolók valamilyen problémát jeleznek.

Nem akarták beengedni a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonába az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) szakértőit, akik ellenőrizni szerették volna, minden a jogszabályoknak megfelelően működik-e az intézményben – derült ki az AJBH látogatásról készült jelentésből, melyből a népszava.hu idézett. Ez ugyanaz az otthon, ahonnan az idei év elején három idős ember ellátási szerződését felmondták, mert a fenntartó alapítvány vezetése szerint valótlanságokat állítottak az intézmény működéséről - emlékeztetett a lap.

Annak, hogy az ombudsman munkatársait be sem akarták engedni, a jelentés szerint az volt az oka, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke (aki telefonon értesült a látogatásról) nem járult hozzá a szakértői ellenőrzéshez. A hozzájárulására egyébként nem is lett volna szükség, a hivatal szakértői ugyanis az ENSZ kínzás elleni egyezménye által előírt Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében jártak el, így korlátozás nélkül beléphettek volna, az együttműködési kötelezettség megsértése alaptörvényellenes. Erre végül az alapítvány vezetője is rájött, aki húsz perc várakoztatás után megengedte az AJBH szakértőinek, hogy belépjenek.

A látogatás időpontjában az otthonban 36 lakó élt, az átlagéletkor 75 év, az egészségügyi személyzet létszáma 9 főből állt, közülük négyen a szükséges engedély nélkül dolgoztak. Orvos heti kétszer két órát rendelt, de csak azokat a lakókat vizsgálta, akiknél az ápolók valamilyen problémát jeleznek. Volt olyan ellátott, aki már nem is emlékezett arra, mikor járt utoljára orvosnál.

Az intézményt 4-5 személy tudta csak (bejelentés után) elhagyni rendszeresen, akik önállóan mozognak. Akik erre képtelenek, nem tudnak kimozdulni, az otthon emberi erőforrás hiányában nem tud nekik ebben segíteni, ők teljesen elzárva élnek a külvilágtól, többen évek óta nem jutottak ki a szabad levegőre sem - írta a lap. A teljes jelentés itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink