• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Akadozik a végtag törött sérültek ellátása Budapesten?

Lapszemle 2019.12.07 Forrás: nepszava.hu - hvg.hu - klubrádió
Akadozik a végtag törött sérültek ellátása Budapesten?

A súlyos betegeket továbbra is fogadják, cáfol a Honvédkórház és a mentőszolgálat.

A Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget. A mentőknek a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi telephelye, a Szent János és a Péterfy baleseti központja között kell szétosztani a csúszós úton elesett sérülteket. A déli órákban már 13 mentőautó várakozott a baleseti intézetnél - írta a népszava.hu.

A lap kérdésére a Honvéd kórház azt válaszolta, hogy a súlyos betegeket továbbra is fogadják, csak a „II. progresszivitási szintű” páciensek fogadását függesztették fel legfeljebb péntek este nyolcig, mivel jelenleg is 19 súlyos sérült ellátása van folyamatban - ígérték a válaszközleményben.

Megjegyezték: a kórházak közti feladatmegosztás fontos eszköz, és alapvető részét képezi az ellátásszervezésnek. A traumatológiai ellátásban részvevő kórházak együttműködése ezzel a szemlélettel folyamatos, és az OMSZ által tökéletesen koordinált. A Honvédkórház is rendszeresen helyt áll, amennyiben más egészségügyi intézménynél alakul ki hasonló, átmeneti fokozott terhelést előidéző helyzet.

A Honvédkórház közölte, nem igaz, hogy elküldik a töréses betegeket

A Honvédelmi Minisztérium pénteken, nem sokkal délután öt óra után egy közleményt adott ki, amelyben cáfolják a lap értesüléseit.

„Megkérjük a sajtóorgánumokat, hogy fejezzék be a Honvédkórház támadását és a felesleges pánikkeltést, mivel orvosaink és ápolóink folyamatosan, a nap 24 órájában mindent megtesznek a legsúlyosabb sérültek ellátásáért. Az intézményünkben jelenleg is 19 súlyos sérült ellátása folyik” – írták.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Honvédkórház Sürgősségi Centruma a szakmai kompetenciájába tartozó traumatológiai sérültek ellátását nem mondta le, továbbra is 24 órában biztosítja az ellátást, mindössze azon betegek fogadását függesztették fel december 6-án 20 óráig, akiket más kórházak is el tudnak látni - idézte a közleményt a hvg.hu.

Cáfol a Mentőszolgálat
Az Országos Mentőszolgálat is cáfolta a Népszava azon cikkét, mely szerint akadozik a végtag törött sérültek ellátása, mert a Honvédkórház sürgősségije nem fogad ilyen betegeket. Győrfi Pál kommunikációs vezető azt közölte a Klubrádióval, hogy a cikk hamis állításokat fogalmazott meg, melyeket más sajtóorgánumok is átvettek. A valóság az, hogy a fővárosi baleseti ügyeletben a végtagsérültek ellátására négy kórház is készen áll, a mentőknek nincs tudomása ellátási zavarról, anomáliáról. Hozzátette: a csúszós utakon ma az átlagosnál többen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket, az ellátásuk azonban folyamatosan, fennakadás nélkül történt és történik.

Legolvasottabb cikkeink