• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Akár 6000 ember is meghalhat koronavírus miatt idén

Lapszemle 2021.10.28 Forrás: ATV - Híradó
Akár 6000 ember is meghalhat koronavírus miatt idén

A nemzetközi példákat kellene figyelembe venni: pl. Portugáliát, ahol a lakosság 98,5 %-a már megkapta első oltását mégis kötelező a maszk

Igazából jót szeretnénk a társadalomnak és azt szeretnénk, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, mert nemzetközi előrejelzések azt mondják, hogyha Magyarország ezen az úton halad tovább, akkor idénre még további 6000 halott várható – ezt mondta Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakközgazdász az ATV Híradójának.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint fontos az oltás, de szerinte az oltási kedv nem fog jelentősen emelkedni, így nem lehet már csak arra bazírozni, hogy védekezni csak és kizárólag a vakcinával lehet. A sikeres védekezéshez azonnali járványügyi intézkedéseket sürgetnének. Rékassy szerint a nemzetközi példákat kellene figyelembe venni: pl. Portugáliát, ahol a lakosság 98,5 %-a már megkapta első oltását mégis kötelező a maszk, vagy Olaszországot, ahol munkába járni sem lehet védettségi igazolvány nélkül.

Bármilyen vendéglátó ipari egységbe történő belépéskor, akár egy vidéki kocsmában is. Csak úgy lehetne tartozódni, hogyha védettségi igazolásunk lenne, ez lehet, hogy akár pár száz ezerrel is növelné az átoltottság szintjét. – mondta el Rusvai Miklós.

Kérdésünkre, hogy mire lenne elég ez a pár száz ezer ember azt mondta: ennek elvi jelentősége lenne, mert a keleti megyékben (Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye) a legrosszabbak az átoltotsági adatok, és ha ott is többen adatnák be a vakcinát, akkor az oltásellenes, a vakcinával szembeni gyanakvó emberek között is népszerűbbé válhatna az oltás. Hozzátette: a legfontosabb – ebben a sorrendben - az oltás, a maszkviselés és a védettségi igazolvány megkövetelése. Ezt követi a távolságtartás, és az olyan higiénés szabályok betartása mint a rendszeres kézmosás, és fertőtlenítés.