• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akkora a gond, hogy már a magánrendelőkben is hatalmasak a várólisták

Lapszemle MA 06:07 Forrás: economx.hu
Akkora a gond, hogy már a magánrendelőkben is hatalmasak a várólisták

Alulfinanszírozottság és a kapacitáshiány jellemző a pszichiátriai szektorra, ami a kezelések elhalasztását eredményezi.

Nem vagyunk rendben lelkileg sem, ezt mutatják a statisztikai adatok. Mára a depresszió lett a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség, mondta Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója az economx.hu-nak annak kapcsán, hogy a STADA Health Report reprezentatív kutatásából kiderült, csak minden második magyar tartja jónak vagy nagyon jónak a mentális egészségét.

A mentális betegségek gazdasági költségei jelentősek – az OECD szerint a magyar GDP 3,1 százalékát teszik ki. De valójában nem lelki betegségek kezelése a költséges, hanem az, ha a beteget nem kezelik – mondta Purebl György. Egészség-gazdasági számítások szerint a lelki betegségek költségeinek 88 százaléka indirekt költség, vagyis nem a kezelés költsége, hanem a kezelés hiánya miatti gazdasági produktivitás-csökkenés kerül sokba. Purebl György szerint, ha többet fordítanánk a kezelésre, akkor a plusz kezelési költségeknél jóval többet spórolnánk meg az indirekt költségek csökkentésével, a produktivitás növelésével.

A betegek ellátásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mind az állami mind a magánrendeléseken teljes a telítettség, várólisták vannak, még a magánpraxisokban is. Ez sem magyar jelenség, egész Európában így van. Az ellátásra szoruló esetek száma nő, amivel az egészségügyi rendszerek nehezen tartanak lépést egész Európában.

Magyarországon csupán tizenkét pszichiáter jut százezer lakosra, vagyis egy pszichiáter körülbelül nyolcezer magyar mentális egészségéért felel.

Magyarországon csaknem minden pszichiátriai osztályon vagy pszichiátriai rendelőintézetben rendelkezésre állnak járóbeteg-ellátó központok. A KSH adatai szerint 2022-ben 130 pszichiátriai és 19 ifjúsági- és gyermekpszichiátriai járóbeteg-szakellátást nyújtó állami szolgáltató működött, 2023-ra a felnőtt gondozóintézetek száma 122-re csökkent, a gyermek ellátóhelyeké is kettővel kevesebb lett. További részletek a teljes cikkben